6 gyldne trick til en din langsomme computer

Er din computer begyndt at køre langsomt?  Så er denne artikel lige noget for dig….


Jeg har lavet denne artikel med 6 gyldne tricks til din langsomme computer, så du selv kan gøre den hurtig igen, uden at blive flået økonomisk af en IT-butik :-)
Først lidt om mig….


Mit navn er Glen og jeg arbejder i Medieland.dk, hvor jeg i 11 år har arbejdet med computerservice til hr. og fru. Danmark. Denne service yder jeg ikke mere, men jeg har skrevet denne kæmpe guide om problemet ved at have en langsom computer, og hvordan du løser det. 


Jeg hører tit folk sige, at deres computer er blevet langsom og den måske er slidt, så de skal købe en ny….. Dette er en stor misforståelse. En computer bliver ikke slidt som f.eks. en bil, da den er elektronisk. Så din computer kan altid blive lige så hurtig, som da den var ny. Det eneste som kan sløve den lidt, er at din harddisk er fragmenteret, men den kan man blot defragmentere, og så vil du opleve en hurtig forbedring….. Hvilket leder mig til 1. trick.


 


Gyldne trick nr. 1 - defragmentering af din harddisk
Guiden er lavet til Windows 10, men det er samme fremgangsmetode i de seneste andre versioner af Windows.Din computer er udstyret med en harddisk, og de fleste computere har en mekanisk harddisk. Det betyder, at den har nogle bevægelige dele som er nogle skiver og en søgearm. Når du gemmer data, så gemmer den dataen på disse skiver. 


Problemet er bare, at din computer er ikke særlig godt til at gemme det hensigtsmæssigt, så den gemmer det rundt omkring på harddisken. Når du så skal bruge din data igen, f.eks. åbne et program, så skal søgearmen frem og tilbage og rundt på harddisken, for at finde dette data. Det tager en krig…..  Jo mere du har brugt din computer, jo mere er dataen spredt og jo længere skal du vente. Dette kaldes også, at din harddisk er fragmenteret. 


Løsningen er, at defragmentere din harddisk. Windows har automatisk dette værktøj indbygget. 


Og lad nu vær med at sætte den på automatisk defragmentering, da den så begynder at defragmentere på et tidspunkt hvor du sidder og arbejder på computeren. Dette vil sløve din computer og være drøn irriterende for dig :-) 


Du tilgår defragmenteringsværktøjet sådan her:
Åben stifinder, ved at “Start”, som er flaget nederst til venstre, herefter skriver du “stifinder” og trykker “enter”.   • Du kan nu se dine drev, så du højreklikker på dit c-drev og vælger “egenskaber”. Der åbner sig nu et nyt vindue, hvor du “funktioner” og herefter “optimer”.

  • Du skal nu vælge dit C-drev, ved at klikke en gang på det og vælge “optimer” 


Ps. Det skal lige siges, at computere er så småt begyndt at blive lavet med en SSD harddiske, hvilket betyder, at den ikke har bevægelige dele. Derfor skal du ikke defragmentere din SSD harddisk. 


 


Gyldne trick nr. 2 - Fjern autostart-programmerne


Igennem de 21 år hvor jeg har arbejdet med computer, er det ingen hemmelighed, at det største problem, uden sammenligning, er programmer som starter samtidigt med din computer. 


Forestil dig du starter din computer, men samtidig skal den starte 13 andre programmer…. Dette gør opstartstiden meget langsom, men det din computer bruger også mange ressourcer på at holde disse 13 programmer kørende i baggrunden. 


Så dem skal vi have fjernet….. Mange af dem kan du se som små ikoner nederst til hjøre ved siden af uret.


 


Sådan gør du:


Tryk på “start” og skriv “msconfig” og tryk enter. Vælg fanebladet “start” i det nye vindue og tryk herefter på “åben jobliste”. 


Nu skal du blot deaktivere alle de programmer som du ikke bruger hele tiden….. Dog ikke din antivirus og firewall.  F.eks. har jeg deaktiveret Spotify, da jeg bare starter programmet når jeg bruge det.  Det behøves ikke autostarte med min computer. 


 


Gyldne trick nr. 3 - Fjern programmer du ikke bruger


Dette skridt er en ting som ikke hjælper så meget alene… men kombinerer du det med de næste trin, så giver det noget…. 


Vi skal have fjerne alle de programmer som du ikke bruger, så du kan få fjernet nogle ting fra registreringsdatabasen og få plads på computerens harddisk....
Så du skal gøre følgende:
Klik på “start” og vælg “indstillinger“, “system” og slutligt “Apps og funktioner“. 


Du kan nu se alle programmer (inkl. spil) som er installeret på din computer. Fjern det som du ikke bruger, dog ikke opdateringer - Firewalls - antivirus - wifi-programmer osv.  Du kan f.eks. fjerne spotify, spil, billedebehandlingsprogrammer osv. 


Slutligt skal du lige genstarte din computer, så ændringerne kan træde i kraft. 


 


Gyldne trick nr. 4 - Rens din registeringsdatabase


Nu har vi så fået fjernet alle programmer, men desværre er programmørene som laver disse programmer, ofte nogle dovne personer….. Programmerne rydder nemlig ofte dårligt efter sig selv i registreringsdatabasen, når man fjerner dem fra computeren. De efterlader ofte en del såkaldt nøgler(også kaldet data). 


Heldigvis leder det mig frem til en af de bedste programmer som findes i denne computer verden :-)   Lad mig introducere: …….Ccleaner……..


Det er et fantastisk godt program som er gratis og kan rense din registreringsdatabase og rydde op på din computer. 


Du skal hente og installere den seneste version af programmet ved at google:


“Download Ccelaner” 


Her tager du bare det øverste link fra Piriform´s egen hjemmeside, og installerer programmet. 


Så skal du starte programmet og vælger “Registry” i venstre side og herefter “Scan for issues”. Når den er færdig med at scannet, sørger du for at alle linier er krydset af og herefter klikker du på “Fix Selected Issues”. 


Nu har du ryddet op i din registreringsdatabase, men du skal ikke altså ikke genstarte endnu, vi skal først igennem trick 5 :-) 


 


Gyldne trick nr. 5 - Kør det bedste rengøringsprogram


Windows 10 er faktisk blevet rigtigt godt til at selv at rydde op på din computer, og man kan jo sige, at Microsoft som producerer Windows, også har haft en del forsøg…..
Dog er der nogle genier som har lavet et program som hedder “Ccleaner”, og det er super godt til at rydde op på din computer. Du kan læse mere om dette program i trick nr. 4. 


Ccleaner fjerner gamle og ubrugte filer, rydder din browserdata og fjerner gamle indstillinger. Alt dette toptrimmer din computer og gør den hurtigere. Dette er særligt brugbart, hvis du netop har slettet en masse programmer……. Hvilket du har, hvis du har flugt trinnene i denne guide. 


Så start programmet og vælg “Cleaner” i venstre side, og klik på “Run Cleaner” i højre side.


Når den er færdig, skal du genstarte din computer. 


 


Gyldne trick nr. 6 - Støvsug din computer


Her kommer så det sidste trick, som de fleste computernørder ikke tænker på og som du ikke vil læse i særligt mange guides :-)   Men tag ikke fejl, dette er et problem som ret mange undervurderer. 


Næsten alle computere er udstyret med blæsere, som blæser luft på nogle af de elektroniske dele i din computer, som bliver varme. Dette er f.eks. CPU, strømforsyning og graffikkort.
Der er meget få computere som er vandkølet, da dette oftest er for personer som overclocker(tuner) sin computer. Disse enkelte computere har ikke dette problem. 


Problemet ved blæser-køling er, at der samler sig støv på kølerribberne igennem årene, og dette gør at støvet holder lidt på varmen og at luften ikke kan nå kølerribberne. Resultatet er, at du har en computer som bliver for varm, hvilket gør at din computer nedsætter hastigheden for at passe på sig selv. Det kan også resultere i at din computer bliver ustabil eller helt lukker ned, når den bliver for varm. 


Løsningen er at du blæser din computer med trykluft eller støvsuger den, MEN inden du begynder, så skal du fjerne strømmen til computer OG fjerne det lille batteri som sidder på bundkortet.  Hvis du ikke gør dette, kan du risikere at kortslutte dit bundkort, hvis du rammer det med støvsugerrøret, som ofte er lavet af metal. 


Har du en bærbar computer, så kan du prøve at vente med at skille den ad, og støvsuge eller blæse den med trykluft, igennem kølerribberne. 


Konklusion


Det var alt fra mig i denne omgang. Jeg håber virkelig du kan bruge tricks’ne!  De har ihvertfald været nogle af de, som jeg har brugt igennem mange år og jeg ved, at mange IT-service butikker bruger disse teknikker. 


Tak fordi du læste med.