Derfor er det vigtigt at du bruger en god valutaomregner

Sponsoreret

Annonce


Der findes mange online valutaomregnere som du gratis kan bruge. Du spørger dig måske: ok, og hvorfor skal jeg bruge tid på at vælge blandt valutaomregnere? Er det ikke lige meget? Og selv hvis der er forskel, hvad betyder det i praksis hvis der er nogle få procentandele forskel?


Det kan faktisk betyde en hel del. Når du handler meget med udenlandske webshops, kan små forskelle hurtigt løbe op til substantielle summer. Mange bække gør åen stor, ikke?


Det er især vigtigt når du handler med webshops der bruger deres egen valutaomregner. Fx Amazon. Der kan du vælge at bruge deres omregner og betale i danske kroner. Det lyder umiddelbart smart. Men det kan godt betale sig at sammenligne deres kurs med den aktuelle kurs fra nationalbanken.


Lovreguleringen om valutaomregning er en jungle


Udenlandske webshops har lovhjemmel, der hvor de er baseret, og mange webshops baserer sig derfor strategisk i et land, hvor reguleringerne er mindre skrappe end i EU.


Fx er valutaomregningen samt de gebyrer der må tages for det indenfor EU lovbestemt af EU kommissionen. En webshop der har base i et EU land skal overholde disse regler, ellers vinker der saftige bøder.
Men store internationale koncerner som Amazon kan vælge at blæse disse regler en lang march. EU kommissionen har nemlig ingen muligheder for at gennemtvinge dem. At få Amazon til at overholde EU reglerne ang. omregning fra Euro til Danske kroner ville kræve en langvarig og dyr retssag. Og da Amazon jo ikke tvinger dig at bruge deres valutaomregner, giver sådan en retssag ikke megen mening.


Viden er magt – og kan spare dig en masse penge


Samme gælder for andre store webshops eller online tjenester som fx PayPal.


Her kan du spare masser af penge ved at holde dig informeret ang. de officielle valutakurser og de tilsvarende bankgebyrer. I de fleste tilfælde vil det spare dig en masse penge i længden hvis du lader din bank håndtere omregningen. Men det kræver at du er informeret. Valutakurser skifter hele tiden, op til flere gange om dagen. Valuta er i dag både en handelsvare og et spekulationsobjekt.


Valuta bliver handlet som en vare, på de såkaldte Forex børser. Udtalelser fra førende politikere, økonomiske statistikker, bevægelser på aktiemarkedet eller internationale kriser, har en direkte effekt på verdens valutakurser.


US dollar er stadig den dominerende valuta, og fungerer som målestok for alle andre. Hvis præsident Trump laver en spontan tweet med økonomiske eller politiske konsekvenser, vil dollarkursen reagere med det samme. Og resten af verdens valuta bliver nødt til at finde sig til rette på ny.


Derfor er det vigtigt at du holder din viden om valutakurser ajour, når du handler meget og ved, at denne her valutaomregner er god.


Valutaomregner med live opdatering


På grund af de stadig skiftende kurser er det ligegyldig med en valutaomregner der ikke følger med i realtid. Den eneste brugbare valutaomregner, er en med live opdatering. Den danske krone har en fast kurs overfor Euroen. Det betyder at kursen stadig kan svinge en smule, men det er småting. Men selv småting kan blive til mange penge.


Kronens kurs i forhold til Euroen kan ikke svinge mere end maks. 3 procentpoint. Men det kan være mange penge over længere tid, eller hvis du handler for større beløb.


Meget værre kan det blive når der skal omregnes mellem US dollar og kroner. Der er ingen regler for kursen. Men fordi kronens værdi er fast knyttet til Euroens, er Euro kursen målgivende.


Store webshops med deres egne valutaomregnere kan lave de rene fantasikurser, om de vil. Og hvis du holder dig informeret om den aktuelle valutakurs, vil du også se at det er netop hvad de gør. Kun ved at bruge en valutaomregner med live opdatering kan du se forskellen.


Kend din banks valuta politik


Og så er det naturligvis også vigtigt, at kende din banks omregnings politik. Når du vælger at betale i udenlandsk valuta med dit kreditkort, så vælger du at købe valutaen fra din bank der har udstedt kreditkortet. Banker i Danmark er forpligtede til at holde sig til nationalbankens valutakurs. Men det skal ikke opdatere deres kurser i realtid. De arbejder med dagskurser. Og så lægger de naturligvis gebyrer oveni.


Desto vigtigere er det for dig, at du har en chance for at holde dig informeret og ajour. Både hvad der angår de officielle og aktuelle vekselkurser som din banks detaljer.