Diskfragmentering – hvorfor er det nyttigt og hvordan fungerer det?

Du har måske hørt om diskfragmentering før, men hvorfor gør man det egentligt og hvordan gør man. Dette vil vi forklare dig alt om, lige meget om du har en Windows PC eller en Mac med enten en helt almindelig harddisk eller den nyere form, SSD. Så har du lyst til at vide mere om diskfragmentering, og gerne vil give dig i kast med dette, så læs mere herunder.


Hvad er diskfragmentering?


Dine enkelte filer på din PC eller Mac er opdelt i mange små stumper på din harddisk. Disse stumper er spredt ud over hele disken i disse små stykker og den udnytter derfor hele diskens plads, i stedet for at der opstår små ’huller’ på disken, som ikke kan udfyldes af større filer. Dette er generelt en meget smart løsning, da harddisken, som sagt, bliver udnyttet bedst muligt. Ulempen ved denne fragmentering af filer, er at det generelt nedsætter hastigheden af harddisken, da det tager længere tid for den at læse og skrive de filer du skal bruge, eller har brugt. En almindelig harddisk er en disk, ligesom en CD, hvorpå delene, eller stumperne, er spredt ud på. Den læsenål der så flytter sig rundt på tværs af denne disk, skal finde og læse disse stumper, og jo længere der er mellem disse stumper, jo længere tid tager det for den at finde og læse den fil du skal bruge.


Det diskfragmenteringen går ind og gør på din harddisk, er at den defragmenterer dine enkelte filer, så de ligger samlet i én samlet klump på din harddisk. Dette gør at når dine filer er lettere for din harddisk at finde frem til og derved har den hurtigere ved at læse denne ene fil du gerne vil åbne. Dette resulterer i at din PC eller Mac er hurtigere og får en bedre ydeevne. Diskfragmentering kan på den måde forbedre din harddisks effektivitet, og derfor også din PC eller Macs grundlæggende performance. Om der er behov for at foretage en diskfragmentering af din harddisk, afhænger dog også af selve brugen af disken og dit filsystem på selve disken, men på en almindelig PC er det en god ide at diskfragmentere harddisken jævnligt. Det kan dog godt tage langt og man bør derfor også overveje om det kan betale sig på den bekostning.


Forskellen på Mac og en Windows PC


Det er en grundlæggende anbefaling at diskfragmentere selv din helt almindelige Windows PC. Dog er det en anden historie når det kommer til Mac, hvor man på Windows PC har et indbygget diskfragmenteringsværktøj, findes der nemlig ikke noget på en Mac. Men hvorfor? Det er nemlig lidt anderledes hvad angår diskfragmentering på en Mac, her klarer systemet nem det hele selv, derfor vil du ikke finde et indbygget diskfragmenteringsværktøj på din Mac, og det kan derfor heller ikke betale sig at bruge penge og tid på downloade et værktøj til dette og give sig i kast med at diskfragmentere sin Mac selv. Dette gælder både hvis du har en Mac med en almindelig harddisk eller en med en SSD. Har du en med en SSD er det absolut ikke nødvendigt.


Diskfragmentering på SSD


Det er lidt en anden sag når det gælder SSD-diske. En SSD-disk er opbygget på en helt anden måde end den traditionelle disk med en skive der drejer rundt indeni. En SSD bliver mere slidt, og langsommere, jo mere man flytter rundt på filer og generelt bruger den. Vi har før udelukket at foretage en diskfragmentering på Mac, så vi vil koncentrere os om Windows PC’er. Selvom en Windows PC ikke er ligeså god til at holde styr på, og selv optimere drevet, som en Mac, er det ikke en god ide at foretage en diskfragmentering hvis du har en Windows PC med en SSD. SSD’en er klogere end den traditionelle harddisk, og vil derfor selv sørge for at holde styr på dine filer, så de altid er hurtigt tilgængelige muligt. Derfor gavner det helt grundlæggende ikke at diskfragmentere en SSD, da det slider unødvendigt på den. Føler du dog at din SSD er blevet langsommere, er det en god ide at rydde op på dit drev i stedet, helt manuelt.


Guide til fragmentering på Windows


På din Windows PC er det ligetil at foretage en diskfragmentering af din harddisk og på den måde få defragmenteret den optimeret til en højere ydeevne. Sådan får du optimeret din harddisk:  1. Vælg søgelinjen på proceslinjen, og skriv defrag.

  2. Vælg Defragmenter og optimer drev.

  3. Vælg det diskdrev, du vil optimere i listen over dine harddiske.

  4. Vælg knappen Optimer.