Er din computer sikret bedst muligt?

Sponsoreret

Vi lever i en teknologisk tid, hvor internettet, smartphones, iPads, tablets samt stationære og bærbare pc’er er en stor del af vores hverdag. Teknologien gør det muligt for os at kommunikere og dele med andre på tværs af store geografiske afstande, både i det private og i arbejdsregi. Men det betyder netop også, at vi ikke kun lagrer vigtige arbejdsrelaterede data, men også en stor mængde information om os selv på vores computere. Alt fra billeder fra konfirmationer, rejser, bryllupper eller videoer af barnets første skridt, til fortrolige dokumenter og filer fra arbejdspladsen – alt ligger gemt på computernes drev.


Undersøgelser viser, at langt de fleste danskere frygter cyperangreb og at blive hacket, og frygten kommer i kølvandet på, at der de senere år gentagende gange har været historier i nyhederne om identitetstyveri, og hvor dankort er blevet luret online på falske sider. Til trods for dette har et fåtal af den danske befolkning sikret sine computere optimalt med antivirus- og antispyware programmer, spam-filtre og backups.


 


Hvad er antivirus og antispyware?



Helt kort så kan man beskrive en spyware som en udefrakommende ”spion” eller et spionprogram, der ubemærket installerer sig på computeren, uden man er klar over det. Her har ”spionen” mulighed for at følge med i, hvad der foregår på skærmen og derved også hente private og personfølsomme data ned. Det er dog som oftest relativt simpelt at komme problemet med spyware til livs, da de med simple antispyware og antivirusprogrammer bliver spottet og stoppet, inden de når at installere sig selv.


Men andre gange kan det være mere omfattende og derfor ikke så lige til at rense computeren for eventuelle virtuelle trusler fra udefrakommende virus. En virus kan i nogen tilfælde være så avanceret, at den går ind og stjæler computerens eksisterende data og også muligheden for at ødelægge computerens basale funktioner, og den derfor ikke vil kunne bruges. Det vil i nogle tilfælde kræve, at computeren gendannes til fabriksindstilling. Er din computer meget gammel, vil det muligvis være en idé at overveje, om det i stedet kan betale sig at investere i en hel ny computer med et hurtigere drev og mere plads, som derfor er bedre rustet til at køre og håndtere antivirus- og antispyware programmerne.


 


Skal du have ny computer?


Hvis du står i en situation, hvor du skal have ny computer enten til studiestart, privat eller til arbejde, er det derfor en god idé allerede fra start at medtænke antivirus og antispyware. På den måde er du bedst sikret fra start, og du kan med ro i maven bevæge dig rundt online både privat og på arbejdet. Hvis du står som studerende og skal have ny computer, kan sådan en udgift som en computer spise en stor del af rådighedsbeløbet. Overvej muligheden for at låne penge, og få styr på computer og antivirus fra start, så du ikke risikerer, at uheldet endnu engang er ude. Det kan for mange også give god mening at undersøge, hvorvidt man gennem sin forsikring har dækning for skader på elektronik.