Er du på udkig efter en ny a-kasse? Her er alt, du skal vide

Sponsoreret

Man skønner, at 7 ud af 10 danskere på arbejdsmarkedet er medlem af en a-kasse, og de danske a-kasser har sammenlagt over 2 millioner medlemmer. Er du én af dem, der ikke er blevet medlem af en a-kasse endnu, eller leder du efter en ny a-kasse? Så læs med her, når vi præsenterer dig for alt, du skal vide, når du vælger a-kasse. 


Hvad er en a-kasse?


Det fulde navn for en a-kasse er en ’arbejdsløshedskasse’, og en a-kasse er en organisation, der sørger for, at du kan få dagpenge, hvis du bliver arbejdsløs. En a-kasse er altså en form for forsikring, som du indbetaler til, og forsikringen træder så til og hjælper dig, hvis uheldet skulle være ude, og du bliver arbejdsløs. Foruden dagpenge udbetaler en a-kasse også feriedagpenge, efterløn og orlovsydelser til børnepasning, og der kan altså være mange fordele ved at være medlem af en a-kasse. 


I Danmark får man udbetalt kontanthjælp, hvis man mister sit job (såfremt man opfylder de officielle krav til udbetaling af kontanthjælp), men for mange danske familier kan det blive et stort økonomisk problem, hvis den ene part går fra en fuldtidsløn og helt ned på kontanthjælp, og hvis man er rigtig uheldig, risikerer man at være nødt til at flytte fra hus og hjem. Derfor vælger mange at indbetale til en a-kasse, for dagpengebeløbet er en hel del højere end den danske kontanthjælp. Hvis du bliver arbejdsløs og opfylder betingelserne for at få dagpenge, så har du ret til dagpenge i op til to år. 


Hvad skal du vide, når du vælger a-kasse?


Hvis du er medlem af en fagforening, skal du allerførst tjekke, om du måske allerede indbetaler til en a-kasse. Mange fagforeninger og a-kasser har nemlig tætte samarbejder, og måske har din fagforening allerede tilknyttet en a-kasse? Hvis det viser sig, at du ikke i forvejen indbetaler til en a-kasse, kan du med fordel kontakte din fagforening og spørge, om de kan anbefale en bestemt a-kasse. Ligesom fagforeninger er a-kasser forskellige, og mange af dem er specialiserede inden for en bestemt type erhverv – find derfor en a-kasse, der passer til dit erhverv. Der kan muligvis være penge at spare ved at vælge en a-kasse gennem din fagforening, eller også kan a-kassen måske give dig særlige tilbud, fordi de er eksperter inden for netop din jobtitel. 


For det andet skal du vide, at a-kasser skal være statsanerkendt og opfylder en lang række officielle krav, så husk altid at tjekke dette, når du er på jagt efter en ny a-kasse. Hvis a-kassen ikke opfylder disse krav, er det nemlig ulovligt for dem at udbetale dagpenge og andre lignende ydelser til dig, og så kan du pludselig komme i problemer, hvis du bliver arbejdsløs og gerne vil have udbetalt dine dagpenge. 


For det tredje minder vi dig om, at det koster penge at være medlem af en a-kasse. Dagpengesystemet i Danmark er delvist finansieret af medlemmerne af a-kassen og delvist af staten. Derfor koster det penge at være medlem ligesom ved et forsikringsselskab, men i modsætning til forsikringsselskaberne skal a-kasserne ikke tjene penge på deres medlemmer.  


Er du klar til at finde en ny a-kasse til rimelige priser, så besøg hjemmesiden www.akasse-fagforening.dk. Her sammenligner de a-kasser og fagforeninger på det danske marked.