Gamingsikkerhedens ABC: Hacking er mere almindeligt, end du tror

Hollywood prøver virkelig at få hacking til at virke actionspækket og enormt omfattende og destruktivt, hvor der nærmest ikke er grænser for, hvad en hacker kan formå på bare få minutters arbejde. Det er sjældent så ligetil i den virkelige verden, men konsekvenserne kan stadig være altomfattende. Hvad værre er, at de fleste nok ikke for alvor anser det som et aktuelt problem, men det kan desværre hurtigt blive en del af ens private trusselsbillede.


Som gamer er det desuden ekstravigtigt at være opmærksom på, og det er desværre ikke så simpelt som blot at bruge en online VPN eller have et sikkert kodeord. Særligt hvis man begår sig på mere lyssky sider, eks. for at hente moddede version af spil, bør man være ekstra påpasselig. Derudover er der også en stigende tendens inden for hacking ”in-game”, da det ikke mindst i mobilspillenes verden er blevet mere og mere almindeligt, at man har en lang række objekter i det enkelte videospil, der er ægte penge værd.


Alle er mulige ofre


Man behøver ikke gøre sig særligt bemærket for at være et offer. Hacking bliver i stigende grad automatiseret, og tit handler hackingen ikke om et offer er særligt interessant, men snarere hvor adgangsvejen er nemmest. I forbindelse med hacking og efterfølgende lækning af store databaser for diverse sider og applikationer hvor folk har en bruger med tilhørende kodeord, bliver disse data bl.a. opsnappet af bots, der samtidig sørger for at kontakte de involverede brugere gennem f.eks. e-mail med trusler om at skulle betale penge, hvis ikke man vil have det lækket. Her er den simple løsning blot at skifte sit kodeord, da lækningen allerede er sket, og truslerne er reelt tomme, da man netop kan sørge for at skifte sit kodeord for at hindre adgangen.


Dette gælder derfor også videospil. Har man børn, der spiller forskellige spil online, bør man dels tage en snak med dem om, hvordan man bør gebærde sig, samt løbende kontrollere aktiviteterne. Børn er desværre et hyppigt offer gennem online videospil, da deres referenceramme som regel vil være mindre, og de vil generelt være mere naive. De kan nemt blive motiverede af udsigten til et særligt stykke udstyr eller ekstra tilbehør, der er sjældent eller koster mange penge – du kan roligt fortælle dit barn, at de i alle tilfælde vil være snyd og humbug.


Gode råd til generel sikkerhed ifm. gaming


Sørg altid for at spille via en sikker forbindelse og gennem autoriserede kilder. Spiller du gennem den officielle app hentet i eks. Google Play eller App Store, bør dette dog ikke være noget problem. Men særligt hvis du spiller via computer, opstår der en lang række adgangsveje. Du skal derfor sørge for at have et antivirusprogram med firewall, og du skal sørge for at programmet altid er opdateret.


På telefonen er det lidt mere simpelt. Her skal du blot sørge for altid at holde alle applikationer opdateret, og ikke mindst selve styresystemet (som regel iOS eller AndroidOS). Udviklerne bag er godt klar over de ondsindede aktørers intentioner, og netop gennem opdateringer kan de således sørge for, at sikkerheden opretholdes. Men det kræver, at du faktisk henter opdateringen. Du kan slå automatisk opdatering til, og selv hvis der er tale om apps, du ikke bruger så tit, så kan det være en rigtig god idé – de udgør nemlig stadig en adgangsvej, selvom de ikke er i brug.


Opfør dig altid med omtanke – det tjener ikke det store formål at have et sikkert kodeord, hvis man deler det med alle og enhver. Stol på, at der faktisk ikke er nogen overhovedet, der nogensinde har behov for dit kodeord til noget som helst – og hvis du endelig har lyst til at dele det med f.eks. en kammerat eller et familiemedlem, så gør det kun i virkeligheden. Sender du det via eks. Messenger, så har du tilføjet endnu et led til din sikkerhedsboble, hvor du kan blive kompromitteret.