Kend regler og vilkår, inden du låner på nettet

Når du optager lån fra et privat låneselskab, er der en lang række regler, som selskaberne skal overholde. Det kan blandt andet være, når de reklamerer med lånene, men også ting, som de skal oplyse kunden om ved optag af lån. Hastigheden er blevet en væsentlig faktor med indførelsen af lån godkendt med nemid. Læs med her og få et indblik i fem af de mest centrale regler, som selskaberne skal følge. Så er du bedre forberedt, når du optager et lån et sted, som ikke er din bank.


 


Det samlede beløb, som du skal tilbagebetale


For at lånet er gyldigt, skal kreditoren oplyse dig om, hvad det samlede beløb lyder på, som du skal tilbagebetale. Det er en af de mest centrale oplysninger, som du bør kende, da det er her, hvor du kan se, hvad renten egentlig koster dig i kroner og ører. De fleste kreditorer har korte tidsfrister for, hvornår du skal have tilbagebetalt lånet – typisk 30 dage eller derunder. For hver dag, du har overskredet denne frist, har selskaberne typisk meget høje renter. Du kan altså lynhurtigt komme til at skulle betale det dobbelte beløb tilbage. Det er derfor meget vigtigt, at du som kunde er orienteret om, hvad lånet kommer til at koste dig i kroner og ører.


 


Man skal oplyse om det med småt i reklamerne


Ifølge lovgivningen skal låneselskaberne oplyse om en række centrale oplysninger om lånet, når de for eksempel reklamerer med forbrugslån i fjernsynsreklamer. Der er krav om, at selskabet via et tænkt eksempel på et lånebeløb blandt andet skal opgive, hvad lånet kommer til at koste om året, hvad lånefristen er, og om der er fast eller variabel rente. Disse oplysninger skal fremgå klart og tydeligt af reklamen. Derfor vil du ofte se, at der står en tekst med småt med disse oplysninger nederst i reklamen. Og det er netop denne tekst, som du gør klogt i at læse med grundighed.


 


Du kan faktisk godt fortryde!


Loven siger, at du har 14 dages fortrydelsesret på lån optaget hos private låneselskaber. Det betyder i praksis, at du kan fortryde, at du har taget lånet, i op til to uger efter, at du har modtaget lånevilkårene fra kreditoren. Det kan endda gøres over mail. Det betyder selvfølgelig også, at du skal tilbagebetale lånet, og det er inden 30 dage og med eventuelle renter, som du har optjent i perioden. Du skal dog lige være opmærksom på, at låneselskabet kan have særegne gebyrer skrevet ind i lånevilkårene, som træder i kraft ved fortrydelse. Du kan altså komme til at skulle slippe et beløb for at fortryde dit lån.


 


Orienter dig i de samlede regler og vilkår


Inden du optager et forbrugslån hos et privat låneselskab, er det en rigtig god ide at orientere dig grundigt i, hvad det er, du siger ja til. Derudover skal du have styr på, hvilke regler selskaberne skal overholde. Så er du med til at sikre dig, at du ikke bliver taget ved næsen og får en dårlig oplevelse. Der findes mange forskellige sites, hvor de samlede regler og vilkår for selskaberne er oplistet. Så tag et grundigt kig på disse, inden du sender en låneansøgning af sted. Og som altid, når man gældsætter sig, bør du overveje, om du ikke godt selv kan spare op til det, du nu vil låne til. Det vil til enhver tid være at foretrække.