Microsoft opkøber Activision Blizzard efter kontroverser

Microsoft har for få dage siden sikret sig ryet som et af verdens allerstørste spilfirmaer - oveni deres mange andre succeser, som nu gør dem til et af de førende tech-firmaer i det hele taget, på verdensplan. 


Tech-firmaet havde allerede en lang række af populære spil under sig, grundet deres Xbox-lanceringer, som er lavet således at de spil, der kan spilles på Xboxen også kan integreres direkte på PC systemer, hvilket gør det muligt at nyde spil du ejer på flere platforme. 


Dette ledte også til introduktionen af det populære Xbox Game Pass og PC Game Pass, som giver dig adgang til en lang række populære spil (bl.a. Bethesdas Assassin’s Creed spil) for et lille abonnement om måneden. Der har altså længe været et ønske om at udfolde sig i gamer verden fra Microsofts side; og nu var det optimale tidspunkt til at udvide spil sektoren yderligere. 


Activisions CEO fortsætter lidt endnu


Som mange nok ved, så har Activision Blizzard været under hård kritik i løbet af pandemien. Kritikken indfandt sig efter at flere rapporter kom frem, som viste, at firmaet havde en usund intern kultur, som blandt andet havde ledt til flere seksuelle overgreb fra højtrangerende direktører i firmaet, og en generel sexisme, racisme, homo-/transfobi og et kraftigt hierarkiseret og ubehageligt arbejdsmiljø. 


Anklagelserne var så slemme, at Staten Californien ende med at sagsøge firmaet for pligtforsømmelse og deres usunde arbejdsmiljø, som blandt andet havde ledt til en ansats selvmord under en ekskursion, som resultat af et seksuelt forhold mellem den ansatte og  hendes chef. 


Ifølge Microsofts egen udmelding, står Bobby Kotick (som pt. er leder af Activision Blizzard) stadig for Activision-delen indtil overgangen til Microsoft sker endeligt i 2023. Derefter overtager Phil Spencer CEO rollen, og det gøres klart i Microsofts udmelding, at Activision Blizzard og virksomheden rapporterer til Phil Spencer derefter. Phil Spencer er til dagligt den administrerende direktør for Microsoft Gaming. 


 


Hvad får Microsoft ud af at købe firmaet?


Det er åbenlyst, at Microsoft har gjort sig en umådelig god handel, med diverse spil fra Blizzards storhedstid, såsom World of Warcraft, Diablo og Overwatch, men også andre af Activisions store spil, som Call of Duty, Candy Crush, med mere. 


Microsofts spil abonnement tjeneste har generelt klaret sig godt, med mere end 25 million abonnenter i år. Spil abonnementer er noget, som Blizzard har været særligt kendt for med WoW, som har kostet 100 kroner at spille hver måned de sidste 18 år - med millioner af tilbagevendende månedlige abonnementer lige siden. 


Med mere end 400 millioner aktive spillere på tværs af alle Blizzards spil på nuværende tidspunkt, kan Microsoft se frem til enorme indtjeninger på længere sigt, så længe de får vendt skuden og forandret den arbejdskultur, der har regeret hos Blizzard i mange år. 


 


Hvad kan fans af Blizzards spil forvente, nu hvor Microsoft blandes med Activision Blizzard?


Med overtagelsen af Activision Blizzard af et så professionelt og respekteret firma som Microsoft, er der mulighed for at fokuset nu kan lægges på Blizzards fantastiske spil, i stedet for deres kontroverser. På denne måde nedlægges mange af de problematiske arbejdsrelationer og -miljøer, som har hersket i mange år, og i stedet kan der fokuseres på at kultivere virksomhedens kultur og accelererer deres fremtidige ambitioner. 


Med kommende spil og spil udvidelser på horisonten, er der mulighed for at den negative og nedadgående tendens for Blizzards spil kan vendes. For eksempel er firmaet på nuværende tidspunkt i gang med at arbejde på det nye Diablo IV, som blev annonceret første gang ved Blizzcon i 2019. Med Microsofts indflydelse, kan det korporative styre muligvis drejes en smule, så der igen bliver fokuseret på brugeroplevelsen, frem for at se spillene som blot en pengemaskine. 


Fans kan forhåbentlig se frem til mange flere fede spiloplevelser - og meget færre kontroverser indbyrdes, med Microsoft ved roret. Samtidigt giver det tidligere nævnte Game Pass abonnement mulighed for at prøve en masse forskellige spil af for et billigt månedligt abonnement - vi holder i hvert fald tæt øje med hvad Microsoft annoncerer i forhold til deres spilliste på Game Pass abonnementet i fremtiden.