Sådan får du styr på din computervirus

Sponsoreret

Mange af os bruger flere timer om dagen på vores computer – både i privaten og på arbejde. Men desværre undervurder de fleste stadig værdien af et godt antivirusprogram, og det kan gå hen og få store konsekvenser for din computers tilstand. 


Hvis din computer først er inficeret med virus, kan det gå ud over computerens funktioner og hastighed, det kan beskadige dine filer og dokumenter og i værste tilfælde ødelægge din computer. Der er derfor mange gode grunde til at investere i et godt antivirusprogram. 


Hvorfor antivirus?


Et antivirus program er en software, der gør din computer modstandsdygtig, når der opstår trusler fra usikre sider på internettet. Den beskytter din computer mod vira og malware, som i værste tilfælde kan ødelægge din computer.


Noget af det smarte ved et antivirusprogram er, at det både kan håndtere trusler og vira, i det øjeblik de opstår, men at programmet ligeledes kan udføre kontinuerlige sikkerhedsscanninger, som forebygger trusler og farer mod din computer proaktivt. 


Man bør se antivirus som en form for forsikring. Hermed menes, at man, ligesom med en forsikring, investerer i noget, man ikke ved om man får brug for, men som er godt at have, hvis uheldet opstår. Når det gælder antivirus, er der dog ofte stor risiko for, at produktet bliver relevant, da de fleste af os, på et eller andet tidspunkt oplever virus i en eller anden grad.  


Hvilken udgave skal man vælge?


Der er mange forskellige udgaver af antivirusprogrammer, og der er stor forskel på kvaliteten af dem. De forskellige antivirusprogrammer kommer i mange udgaver og til mange forskellige priser. Hvis du ønsker at investere i ét af de dyre programmer, kan du med fordel tage et sms-lån. Tager du et lån nu, kan du måske på sigt undgå at skulle investere i en ny computer.


To af de største og bedst-anmeldte programmer er TOTAL AV, som kan fås i en gratis version, og Norton som koster omkring 400 kroner. Du kan sagtens få noget ud af de gode gratis-versioner, og hvis alternativet er, at du ingen antivirus har, er det klart at foretrække. Der er dog naturligvis også begrænsninger ved de fleste gratisversioner, som du bør sætte dig ind i.


Derudover mener nogle eksperter, at Microsofts styresystemer inficeres med vira oftere end Apples, og denne oplysning kan man eventuelt tage i betragtning, når man køber sin næste computer. 


Hvad kan man selv gøre?


Der er også nogle forholdsregler, du selv kan tage, både før du anskaffer dig et antivirusprogram men i høj grad også, når du har købt det. Det er vigtigt at være opmærksom på de signaler, din computer sender dig. Lad være at streame ulovligt, vær påpasselig med at åbne ukendte mails og hold øje med faresignaler som konstante pop-up vinduer. Faktisk kan du på mange måder selv være proaktiv og skabe de bedste forudsætninger for din computer ved at have en ansvarlig adfærd på nette.