Sådan gør du dine online transaktioner mere sikre

Det er ikke bare vores sociale liv, som vi efterhånden har overført til de mange online SoMe-platforme på nettet, mange af vores finansielle anliggender foregår nu også hovedsageligt online. Om så der er tale om netbanking, online overførsler eller deciderede online netkøb, så flyttes og blottes vores penge og privatoplysninger som data rundt i cyberspace. Bankoplysninger er personfølsom data, og det kan være forbundet med en del risici at lade den florere på nettet. Men der er heldigvis en del tiltag, man selv kan iværksætte for at skabe mere sikkerhed om sine online transaktioner. Vi gennemgår her de væsentligste af slagsen.


 


Hold dig til kendte sikre shopping-sites


Når du shopper online benytter du en eller anden form for betalingsmetode til køb af produkter online. Der kan derfor i visse tilfælde være en risiko for, at du handler på et knapt så sikkert websted, som passer knapt så godt på dine kreditkortoplysninger. I gamle dage var man mere påpasselig med at afskærme ved indtastning af sin kreditkort-pinkode ved kassen i en fysisk butik, men realiteten er, at tyveri af og svindel med kreditkort nu er flyttet ind på nettet.


 


I forbindelse med online handel og netkøb bør man for så vidt muligt holde sig til de velkendte og sikre shopping-sites, eller som minimum sites, der allerede har fået blåstemplinger for sin sikkerhed ombord; eventuelt i form af VeriSign logoer og lignende. Er man alligevel nødsaget til at netshoppe på et mindre kendt sted, så anbefales det, om muligt, at benytte sikker tredjeparts løsninger som eksempelvis PayPal, der leverer en sikrere beskyttelse. Man kan også vælge at benytte forudbetalte debet-kort, som helt naturligt begrænser omfanget af eventuelt tyveri og misbrug.


 


Surf online med større sikkerhed


En ting er at forsøge at undgå mistænkelige shopping-sites eller vælge at benytte sikrere betalings-metoder, noget andet er at skabe din online sikkerhed via din internetforbindelse. Med brug af en VPN kan man eksempelvis sikre sin internetforbindelse og derigennem skabe mere online tryghed, når man handler eller laver overførsler på nettet.


 


Foretager man sine transaktioner, netbankbesøg eller netshopping på farten, så skal man sørge for at holde sig langt væk fra offentlige Wi-Fi netværk, da disse kan tilgås af alle og derfor også være en genstand for hacker-kriminalitet.


 


Benyt antivirus- og antimalware-programmer


Udover beskyttelsen af din forbindelse og varsomhed ved valg af shopping-site og brug af betalingsmetode, så kan man også tage et kig på enheden, hvorfra man foretager sine online gøremål. En computer, tablet og sågar en telefon kan være genstand for vira og skadelig malware. Visse former for malware kan spionere på din online færden og i sidste ende opsnappe private oplysninger, så sørg for at have installeret et passende antivirus-program eller antimalware-program.


 


Opdater altid browsere og styresystemer


En helt fjerde ting, som også er vigtig at foretage sig, er opdateringer. Din pågældende enheds softwareversion skal opdateres, så den altid indeholder de seneste nye sikkerhedsopdateringer. I samme åndedrag bør du også opdatere dine foretrukne browsere, så også de fremstår i sine seneste versioner med de nyeste sikkerhedsmæssige opdateringer.


 


Hold dig fra offentlige computere


Foretag aldrig transaktioner eller anden online aktivitet, hvor dine bankoplysninger blottes på en offentlig computer. Biblioteker, netcafeer og offentlige institutioner har ofte computere til rådighed for brugerne, men benyt dem aldrig til andet end uskyldig surfen. Cyberkriminelle kan nemt manipulere med offentligt tilgængelige enheder.


 


Skab stærke og forskellige loginoplysninger


En god hovedregel med al online aktivitet, der kræver personlig loginoplysninger er, at man altid skal sørge for at variere sine kodeord og brugernavne. Benyt aldrig det samme kodeord til alt. Skulle nogen have opsnappet kodeordet til en uskyldig portal vil det derigennem kunne give adgang til langt mere sårbare oplysninger. Sørg også altid for at skabe lange og stærke kodeord, der er svære at bryde. Man kan aldrig være sikker nok, og det er altid bedst at have foretaget én sikkerhedsforanstaltning for meget, end én for lidt.