Sådan holder du dig sikker online

Sponsoreret

Når du bevæger dig rundt online, så er sikkerhed ikke altid det, som du har først i tankerne. I 2020 lever vi i en verden, hvor stort set alt kan gøres online. Det er ikke kun de trivielle hverdagsting, såsom vareindkøb og nyhedsopdateringer, der kan klares online - det er i stigende grad også online, at vi hygger os og har det sjovt.


Hvorvidt det er gennem gaming, online shopping eller noget helt tredje, så er det altid en god idé at holde sig sikker. Selvom vi ikke altid tænker over det, så er vi altid en anelse sårbare, når vi åbner browseren og går online. Det handler derfor om at tage de rigtige forbehold. De fleste finder det ganske normalt at forsikre sig mod tyveri og installere alarmer derhjemme - og set i det perspektiv er det derfor overraskende, at der ikke er flere, som passer på sig selv online. Photo by pixabay 


Hvad er cyberkriminalitet?


I takt med det hele bliver mere digitaliseret, så bliver cyberkriminalitet også mere og mere udbredt. Cyberkriminalitet er hackere, eller grupper af hackere, der skaber softwareprogrammer med hensigt på at stjæle fra andre. Det kan de gøre ved at stjæle adgangskoder til bankkontoer eller reklamere for produkter på ofrets computer. Hackerangreb kan også forekomme ved at gøre brug af en computers ressourcers på ulovlig vis, og derigennem at afpresse og spamme brugeren. 


Hvad kan du gøre?


Der er forskellige forbehold, som du kan tage for at beskytte dig selv online. Når det kommer til generelt at færdes på internettet, så kan det være en god idé at sætte dig ind i de sider, som du besøger, og hvordan de beskytter dig. Tag et godt kig på sidens fortrolighedspolitik og afvej hvor stærk den er.


Hvad skal man se efter i en fortrolighedspolitik?


Når du går ind på en sides fortrolighedspolitik eller persondatapolitik, så er dens formål at forsikre dig om din sikkerhed på deres side. Derfor skal en god fortrolighedspolitik være simpel og forståelig, så du ikke føler dig forvirret.


Hvis du kigger på onlineshoppen Ellos og deres persondatapolitik, så kan du se, at den er bygget rundt om syv trin. De er opstillet simplet, klart og tydeligt. Der er ikke uendeligt lange paragraffer af uforklarlige ting, som enten efterlader dig forvirret, eller får dig til at opgive at læse den. Dens hensigt er at oplyse almindelige mennesker, der ikke ved alt for meget om fortrolighedspolitiker eller IT. Vær derfor opmærksom på at den kan være et faresignal, hvis en sides fortrolighedspolitik virker for indviklet og uforståelig.


Et andet eksempel på en fortrolighedspolitik er PokerStars Casino. Hvis du tager et kig på deres fortrolighedspolitik, så kan du se, at den til en vis grad minder om Ellos’. Den er ligeledes kortfattet, skrevet i mindre paragraffer og opdelt i simple punkter. Samtidig er formuleringerne klare og tydelige, da der ikke bruges ord, som er ukendte eller uforståelige.


Photo by pixabay 


Forsvarsmekanismer i flere lag


Der er ikke ét enkelt svar eller løsning til, hvordan du kan holde dig sikker på internettet. Det kan dog være en god idé at gøre brug af anti-malware. Anti-malware beskytter computeren i flere lag ved en heuristisk analyse, cloud-baserede teknologier og signaturbaseret detektion.


En mere velkendt måde at beskytte sig på er to-faktor-login. Der er flere og flere muligheder de fleste steder, hvor du kan lave både et kodeord, samt få en sms sendt ud til din mobil, før du kan logge ind. Det er en meget simpel, men god måde at forbedre sin sikkerhed online.


Der er for eksempel Apple-id, der tilbyder en tofaktorgodkendelse. Den er designet til, at du ikke bliver ligeså let hacket, selv hvis nogen får fat i din adgangskode. Den giver også kun adgang til din konto fra de enheder, som du allerede har godkendt. Når du logger på en ny enhed et andet sted, så skal du både bruge din adgangskode og en bekræftelseskode, der sendes til enten din e-mail eller mobil. Når du først har accepteret en enhed, så behøves du dog ikke at godkende den igen. 


Der er derfor flere og flere muligheder for at opretholde din sikkerhed online, så det handler blot om at holde sig velinformeret og opdateret.