Sikkerhedsrisici ved online gaming - Er du beskyttet?

Sikkerhedsproblemer er formodentligt det sidste, man forbinder med online gaming. Der er fart over feltet, når de unge drenge og unge piger spiller løs mod hinanden på online netværk, hvor der både battles, men også chattes og hygges sammen. Det hele emmer på sin vis af leg og uskyld, men bag kulissen lurer der helt nye farer, som faktisk bliver et stadigt større problem i online gaming: cyberkriminalitet. I denne artikel ser vi nærmere på cyberkriminalitets-problematikken i online gaming. Vi ser på, hvad truslerne består af, og vi forsøger at give et svar på, hvordan man på bedste vis kan beskyttet sig bedst muligt mod angreb af den ene eller den anden slags.


 


Et åbent online netværk er et paradis for hackere


 


Hvis der var tale om gaming på et lukket netværk, som ikke har forbindelse til internettet, så ville der have været tale om et helt anderledes lille trusselsbillede. Men gaming er i dag i den grad gået online, for det er her, at den store underholdning foreligger. Det, at kunne spille mod hinanden i realtid uden reelt at sidde i samme rum, er ekstremt fordrende for en klart vildere og bredere gaming-underholdning, fordi live interaktion er muligt. Men det er netop også det, der bliver hele online gaming branchens svaghed. Hackerne lurer nemlig på at få en fod indenfor på dette netværk for derefter at kunne gå på ‘jagt’ efter vigtige personlige oplysninger og lignende, som man kan misbruge og tjene penge på. Hackerne kan skyde genvej til onlinegamernes netværk på flere forskellige måder.


 


Download af inficeret software


 


Online gaming verden er fuld af forskellige features, der til tider kan kræve download af diverse software. Oftest udbydes påkrævet software af de respektive spiludviklere, men markedet bugner også af kopi-software. Hvis der ligefrem er tale om software, som koster penge, så kan mange føle, at det er nemmere og billigere at springe på kopiversioner af det respektive software. Det kan dog vise sig at være en fatal fejl. For blandt de mange softwarekopier kan der gemme sig decideret ondsindet software, som er inficeret med enten virus eller malware. Når en gamer først har downloadet softwaren, så er hans enhed reelt under angreb, og der er således en stor risiko for, at den pågældende gamer kan miste både penge og personfølsomme oplysninger.


 


DDos-angreb og hackede konti


 


DDos-angreb er storstilede hackerangreb, hvor de cyberkriminelle kan lægge hele servere ned. Og du kan reelt være med til at starte det, uden du ved det. Ved at klikke på ukendte links i et chatrum, mens du gamer online, eller ved at klikke på et link i en mail, kan du åbne op for malware, der aflæser din IP-adresse for senere at bruge din og andres computere som våben i et DDos-angreb. Eftersom der er mange penge i gamingindustrien, så har hackerne rigtigt gode grunde til netop at målrette deres DDos-angreb på spiloperatørernes servere.


Tekniske tiltag du selv kan foretage her og nu


 


Listen af trusler er flere end blot de nævnte her, men ens for alle er, at man kan skabe et vist bolværk mod angreb, hvis man gør brug af et par tekniske foranstaltninger. For det første kan du gøre brug af en VPN. Du kan ofte prøve en VPN gratis og selv tjekke de mange fordele ved tjenesten. En VPN sørger for at kryptere den data, der overføres til og fra din enhed, men derudover skjuler den også din IP-adresse, så du ikke kan spores geografisk.


 


Det er også vigtigt at operere med gode og pålidelige antivirusprogrammer og antimalwareprogrammer, ligesom man også altid bør sørge for at opdatere sit system. I enhver ny systemopdatering er der nemlig udbedret tidligere oversete fejl i forbindelse med cybersikkerheden.


 


Værn dig med lidt viden og sund fornuft


 


Udover de tekniske foranstaltninger, så kan man også gøre sig selv den tjeneste at sætte sig lidt ind i cybersikkerhed. Det kræver ikke alverdens at få bare en grundlæggende indsigt i problematikken, og det vil kun gavne en i længden. Derudover bør man også altid værne sig med en god sund skepsis, når man færdes online, eller når man gamer online. Hold dig fra mistænkelige links, filer og mails og klik eller download ikke ting, du ikke selv har bedt om at modtage. Husk også altid at holde dig mest muligt til officielle programmer og software. Så undgår du også ubehagelige overraskelser, der kan ligge gemt i det, du henter ned på din computer eller enhed.