Valget af bredbånd – hvilken type bør du vælge?

Sponsoreret

Det er desværre ikke alle borgere i Danmark, som har muligheden for at vælge frit mellem de forskellige bredbåndstyper, hvilket skyldes, at udbredelsen af nogle bredbåndstyper er begrænsede og derfor ikke dækker bestemte områder. I denne artikel kan du blive klogere på følgende bredbåndstyper: Fiber, xDSL og COAX, hvor vi bl.a. kommer ind på det generelle om teknologien, udbredelsen samt de forskellige hastigheder.



Kendetegn ved bredbåndstyperne


Inden vi begynder at se på udbredelsen af de forskellige bredbåndsteknologier, vil vi kort fortælle om de væsentligste elementer vedrørende bredbåndstyperne. Du kan også få overblikket over de forskellige typer og endda også skifte bredbånd på https://www.samlino.dk/bredbaand.


 


Først er der xDSL, der i daglig tale er kendt som internet via telefonstikket, som bliver omtalt som den traditionelle måde at modtage bredbånd på. Teknologien er desuden baseret på kobberkabler, som opretter et analogt signal, hvilket giver mulighed for at oprette forbindelse til internettet.


 


Herefter findes COAX – altså internet gennem kabel-tv-stikket. Denne bredbåndsteknologi er baseret på koaksialkabel, hvoraf navnet også stammer. Bredbåndsteknologien tillader desuden, at du også kan modtage kabel-tv gennem teknologien, men dette er dog ikke et krav for at benytte denne. Endvidere har COAX en større båndbredde end xDSL og kan også levere højere hastigheder.


 


Derudover er der også fiberbredbånd, som kendetegnes ved både høje- og symmetriske hastigheder, hvilket betyder, at download- og uploadhastighederne er ens. Hvis du har fiberbredbånd, så kan du og eksempelvis andre familiemedlemmer også benytte internettet samtidigt uden, at det påvirker hastigheden. Fiberteknologien er derved en mere stabil løsning end de førnævnte bredbåndsteknologier, da disse påvirkes af, hvor mange brugere der benytter internettet på samme tid.


 


Udbredelse og fremtiden for de tre typer


Som nævnt tidligere er det ikke alle danskere, der har mulighed for at vælge frit mellem de forskellige bredbåndsteknologier, hvilket skyldes udbredelsen. På trods af dette kan hele 96% af den danske befolkning benytte sig af xDSL-bredbåndsteknologien – ifølge Tjekditnet. Da næsten hele befolkningen har mulighed for denne teknologi, så vil der sandsynligvis ikke blive investeret så markant i udbredelsen af denne i fremtiden. Desuden er det heller ikke den teknologi, som tilbyder de hurtigste hastigheder og det mest stabile internet. Dog prøver man, ved hjælp af opgraderede xDSL-teknologier såsom VDSL, at imødekomme efterspørgslen på hurtigt internet.


 


Ser man derimod på COAX er udbredelsen på nuværende tidspunkt på 64%, hvilket selvfølgelig er lavere end xDSL. Da COAX-teknologien har et bedre udgangspunkt for at levere højere hastigheder og et mere stabilt internet end xDSL, vil man formentligt se flere investeringer både udbredelsesmæssigt, men også i selve teknologien, så den muligvis kan levere højere hastigheder.


 


Igennem en længere periode har man set en stigning i udbredelsen af fiberteknologien, og på nuværende tidspunkt er udbredelsen på hele 65%, hvilket altså er mere end COAX. I henhold til udviklingen fremadrettet har fiberteknologien allerede en fordel grundet de høje hastigheder og stabiliteten af internettet. På baggrund af dette er fibernet altså en solid kandidat til at være en af fremtidens bredbåndsteknologier, hvilket allerede ses nu på de mange investeringer.


 


Hvilken hastighed har du behov for?


Det kan til tider være svært at vurdere, hvilken hastighed du har behov for. Dog kan du nedenfor få et hurtigt overblik over, hvilken hastighed der passer bedst til dig – med udgangspunkt i downloadhastigheder.


 


2 til 10 Mbit/s.


Denne hastighed er fordelagtig for dig, som benytter internettet til at tjekke mails og de sociale medier. Derudover er hastigheden også udmærket, hvis du vil streame musik samt surfe rundt på nettet uden at foretage store datatunge opgaver. Desuden anbefales det at vælge denne hastighed, hvis du kun er én bruger, der benytter internettet.


 


10 til 20 Mbit/s.


I modsætning til ovenstående kan denne hastighed benyttes til at spille spil på internettet samt i en vis grad til at streame film og serier online. Udover dette kan hastigheden selvfølgelig også bruges til de andre elementære ting som beskrevet ovenfor. Ved valg af denne hastighed anbefales det at være op til to bruger, som benytter internettet på samme tid.


 


20 til 50 Mbit/s.


Hvis I er flere, som benytter internettet på samme tid, så er denne hastighed fordelagtig. Her kan du også i højere grad streame film og serier i bedre kvalitet. Desuden vil internettet bedre kunne håndtere de forskellige online spil.


 


50 til 100 Mbit/s.


Er du på udkig efter hurtige hastigheder, som kan håndtere flere brugere på samme tid, så kan du med fordel tage et nærmere kig på denne hastighed. Her burde du uden problemer kunne streame film, serier og musik i meget høj kvalitet. Desuden kan du også hente datatunge filer samt være flere brugere online på samme tid uden problemer.


 


Inden du fastsætter dig på en bestemt hastighed, så skal du også have bredbåndstypen in mente, da denne kan påvirke hastigheden på internettet. Hvis bredbåndstypen for eksempel har en delt båndbredde, så vil hastigheden i højere grad påvirkes af, hvor mange der benytter internettet samtidigt. Størrelsen af båndbredden vil desuden også have indflydelse på, hvor meget hastigheden påvirkes. Både COAX og xDSL har en lavere båndbredde end fiber, som har en meget stor båndbredde. Dette vil sige, at hvis du deler internettet med mange andre, så kan det være fordelagtigt at overveje fiberbredbånd.