Download Colonization gratis herunder
Download og spil Sid Meier’s Colonization gratis her
Der er noget idyllisk og spændende ved kolonitiden. Dengang hvor folk kunne rejse fra deres triste gårde i deres hjemlande, og finde lykken langt væk hjemmefra i en hel ny verden. En farlig verden med store muligheder men også ulykker. Det er ikke alle, der kunne overleve.
Sid Meier’s Colonization (af Sid Meier og Brian Reynolds) er et turn based strategy game, der sætter dig i spidsen for et Europæisk lands kolonistyrker. Du får opgaven af at starte en spritny koloni i den Nye Verden, se den vokse og blive mægtig for til sidst at erklære din egen selvstændighed. Har du hvad der skal til, for at være guvernør?
Slå landfald på den Nye Verdens mystiske og spændende kyster
I Sid Meier’s Colonization er din opgave som sagt at starte en koloni og se den blomstre. Men først skal du også vælge hvilken kolonimagt (colonial power), du vil repræsentere. Du har fire valgmuligheder: England, Frankrig, Nederlandene og Spanien. Disse fire kolonimagter repræsenterer de fire største af slagsen, der formåede at underlægge sig store dele af verden gennem tiderne.
At vælge hver individuel kolonimagt giver dig forskellige fordele, der gør bestemte strategier mere attraktive i det lange løb. Spiller man som Nederlandene får man økonomiske fordele (dine trade routes er for eksempel meget mere lukrative), Frankrig er det optimale valg, når det gælder diplomati med the Native Americans (at have en masse Indian Villages på sin side giver dig mere arbejdskraft etc.), Spanien er valget for dig, der blot vil erobre og England går immigrationsvejen, ved at de får flere kolonister.
Skab din egen verden
Når man har valgt den kolonimagt, man vil repræsentere, er det også tid til at vælge sin Nye Verden. Man kan gå den normale vej, og blot vælge “America”. Her vil du så få lov til at slå dig løs på både Nord- og Sydamerika, mens du ser dine kolonier vokse.
Det er dog også muligt at klikke på “New World”. Dette giver dig en randomly generated world, hvor du ikke aner, hvad den kommer til at ligne. Dette gør det lidt sjovere og mere autentisk, fordi datidens kolonister anede ikke, hvad det var, de gik ind til.
Denne følelse bliver gengivet her. Det tilføjer virkelig mening til ordene “Discover and Explore”, hvilket var det, der gav det idylliske billede af den Nye Verden, som vi kender det i dag.
Det er dog også muligt selv at skabe sin egen verden. På denne måde kan du bygge den op, som du selv vil have det. Det kan enten være for at give dig selv en fordel, i forhold til hvor du sætter din koloni, eller for at gøre det sværere for dig selv. På den måde kan man selv lege med udfordringsniveauet.
Truslen eller fordelen ved de indfødte indianere
Når man har valgt sin kolonimagt og hvilken verden, man vil lave landfald i, så er det på tide at få sin koloni på benene så hurtigt som muligt. Du er altid omgivet af farlige og uvenlige omgivelser, der på ethvert tidspunkt kan vælte din koloni. Derfor er det nødvendigt at vide, hvilke farer, man kan støde på i den Nye Verden.
En af de største trusler er naturligvis indianerne i området. Og her bliver man nødt til hurtigt at beslutte sig for, hvad ens taktik skal være i mødet med dem. Har man valgt Frankrig er det naturligvis bedst at indgå i fredelige og diplomatiske forhandlinger med dem. Det kan være en stor fordel, da indianerne kan lære dig at dyrke tobak, som du kan sælge hjemme i Europa for gode penge. Det gør det også nemmere at missionere i deres villages. Indianere der bliver kristne kan flytte ind i din koloni, og fungerer som ekstra arbejdskraft.
Men lander man et sted som Sydamerika, og støder på Aztekerne, da er der ikke megen brug for diplomati. De vil med garanti bekrige dig, og derfor skal du være på vagt. Indianerne starter heldigvis ikke så stærke - de mangler heste og skydevåben, og derfor har du en tidlig fordel. Men indianerne kan dog få disse over tid gennem handel og kamp, så vær hurtig!
Har man sat sin koloni op på indianernes “burial grounds” (gravpladser), da vil der med det samme være krig. Det er værd at huske.
Få styr på dine borgere og effektivisér arbejdet
Når man først har sat sin koloni op, helst et sted med mange primærresourcer som fisk, træ, jord til opdyrkelse etc., er det tid til at du får styr på din arbejdskraft. Tid er altafgørende for overlevelse, så at sørge for ens borgere arbejder det rigtige sted kan gøre en kæmpe forskel.
Du kommer til at støde på 4 forskellige typer af borgere i dit spil, hver med deres egne specielle spillestil. Den første og mest normale af typerne er den frie borger. Den frie borger kan tage alle jobs og arbejde på dem. Efter noget tid vil den frie borgere specialisere sig i sit givne job, og gøre det gradvist bedre. De frie borgere kan du også sende til indianernes landsbyer for at lære andre færdigheder som tobaksdyrkning.
Den anden er “The Indentured Servant”, som er et step down fra den frie borger. Disse servants er bedst egnet til jobs, der ikke kræver de store færdigheder. De kan også bruges til den type jobs, men de er ikke lige så effektive. De er derfor gode til at micro-manage rundt til de steder, hvor du mangler arbejdskraft, og i mangel af bedre må bruge disse.
Den tredje gruppe er de kriminelle. De kriminelle kan kun bruges til arbejde, der ikke kræver færdigheder. De kan heller ikke sendes til indianerbyer som diplomater. Derfor er de typisk bedst egnet til soldater i din første begyndende milits. Men pas på! De er også den type borgere, der har den højeste “rebel sentiment” (lyst til oprør), og derfor skal man være påpasselig med at give dem våben og bruge for mange af dem i militæret.
Den fjerde gruppe er indianere, der er blevet kristne, og som er flyttet til din koloni. De arbejder ligesom frie borgere, og kan give et solidt boost til din befolkning, når du står og mangler arbejdskraft.
Håndtér en kompleks og udfordrende økonomi
Sid Meier’s Colonization har implementeret en kompliceret game mechanic i form af spillets økonomi. En succesfuld koloni skal også have en stærk økonomi. Det gør kolonien meget mere attraktiv for nye kolonister, og så får du også muligheden for at investere i flere og bedre våben. Dem får du brug for, når du erklærer selvstændighed fra dit hjemland.
Sid Meier’s Colonization’s økonomi fokuserer hovedsageligt på det, der kaldes for “trade goods” (handelsvarer) og “Raw Materials” (råvarer). De kommer i mange former såsom tobak, bomuld, fisk, træ osv. Alle sammen varer, du kan producere i din koloni og som er eftertragtet hjemme i Europa men også hos indianerne, der typisk gerne vil købe våben og heste (men vær forsigtig med det!).
Priserne kan variere kraftigt af mange grunde. Den ene faktor er selvfølgelig udbud og efterspørgsel. Hvis England ikke mangler tobak, så er priserne selvfølgelig lave. Men hvis spanierne ikke har noget, da er priserne højere. Men pas på med at sælge til en kolonimagt, som ikke er dit hjemland (det ser hjemlandet ikke godt på, og de kan lave sanktioner mod dig).
Erklær din egen selvstændighed og vind spillet
Endemålet for spillet, og betingelsen for at vinde, det er at du erklærer din egen selvstændighed fra moderlandet. Når du til dette punkt, hvor det er en mulighed, kan du være stolt af dig selv. Ikke nok med, at din koloni overlevede, så har den også oplevet velstand og udvidelse: den har egenskaberne til at være eget land.
Men det er nu, det svære kommer. Moderlandet vil sende en stor styrke af soldater for at bekæmpe dig, lidt a la som den amerikanske selvstændighedskrig. Derfor skal man have sørget for at ens forsvar er stærkt og klar til at møde den store udfordring. Dette er ikke blot indianere, men professionelle soldater.
Når du først har erklæret selvstændighed kan du ikke længere importere våben og andre sager fra udlandet. Derfor er det vigtigt, du er mere end selvforsynende med materialer og råvarer, samt at du kan producere dine egne våben.
Til dig der elsker historiske strategispil
Sid Meier’s Colonization udkom i 1994 og indeholder det som mange strategispil lidt har tabt bag vognen disse dage: nemlig indlevelse. Sid Meier’s Colonization åbner op for et hav af forskellige aspekter, når det kommer til et strategispil: politik, management, økonomi og krig.
Er du typen der godt kan lide at vride hjernen, og foretage beregnede og veludtænkte træk er spillet uden tvivl for dig. Hver lille ting du foretager dig vil til en vis grænse have effekt på, hvordan du kommer ud på den anden side af spillet.
Perioden spillet foregår er desuden også turbulent og spændende, og er sjældent blevet udforsket af spilindustrien siden da. Mange funktioner og tematikker kan dog findes i spilserien Tropico på trods af de vidt forskellige tidsperioder, spillene foregår i.
Det unikke klassiske touch, mange af os husker
Sid Meier’s Colonization drager på den helt unikke følelse, som mange af os føler, når vi spiller spil af ældre karakter: nostalgien. Nostalgien er den stærkeste af de kræfter, der tit lokker os tilbage til de ældre spil, på trods af deres mangler i forhold til moderne spil.
Det minder en om dengang, hvor man blot var et barn og havde al den fritid i verden man kunne drømme om. Fritiden til at kunne indleve sig i en kolonisimulator og erobre Den Nye Verden.
Det er ikke en følelse man støder på mange steder, og derfor er den dens egen vægt værd i guld. Vil man gerne have en skive af den kage, der var ens barndom, så er Sid Meier’s Colonization uden tvivl spillet at tage fat i igen.
Det simple men skønne design, man kender fra 90’er-spil
Sid Meier’s Colonization er på en og samme tid både et uhyggeligt grimt men også smukt spil. Hvad menes der med det?
Først og fremmest skal man tænke over at spillet udkom i 1994. Fra dags dato i 2019 er det 25 år siden. Dengang var teknologien ikke så veludviklet at man kunne skabe den fantastisk smukke grafik vi kender fra spil som Crysis, Mass Effect og lignende. Derfor er et spil som Sid Meier’s Colonization bygget med simple og store pixels, der kun lige akkurat giver et udkast af, hvordan ting ser ud.
Men Sid Meier’s Colonization er ikke et spil, der er udtænkt med grafikken som dens sælgende faktor. Ingen computer games i den periode var, for det var simpelthen ikke muligt. Spillet kan dog bryste sig af utroligt sjove, spændende og udfordrende mechanics, der virkelig får dig op i sædet.
Spillet er dog også smukt på sin egen måde, men det skyldes nok mest nostalgien. Grafikken har alligevel været mere imponerende, hvis man tænker tilbage på tiden. Der kendte man ikke til andet.
Selve designet i spillet er ikke så veludviklet. Hele konceptet ligger i navigationen af en masse forskellige menuer, som man skal bruge en del tid på at memorere og lære at kende for at kunne navigere effektivt rundt i. Men når det så endelig lykkes, er det ganske sjovt: man føler sig lidt professionel.
Alternative spil
Sid Meier’s Colonization er et rigtig underholdende spil, men der findes så mange andre, det ville være synd ikke at prøve.
Ports of Call er en handelssimulator, og et af de få der har med store fragtskibe at gøre. Her bliver du sat i spidsen for et fragtkompagni, der skal levere værdifulde varer til hele verden. Er man rigtig god, kan man stå med verdens største handelsflåde (og de fleste penge). Spillet er af en ældre karakter som Sid Meier’s Colonization, og har derfor også den samme charme. Ports of Call kan downloades gratis her.
En anden fremragende kandidat er SimFarm. SimFarm er en farmingsimulator fra 1993, og sætter dig i rollen som en farmer, der lige har købt sit første stykke jord og skal gøre det til en forretning. Ligesom Sid Meier’s Colonization har et fokus på afgrøder og salget af dem, så er det SimFarm’s endegyldige fokus. Kan du bygge landets største farm? SimFarm kan downloades gratis her.
Kan man ikke få nok af simulatorer, så er SimCity 2000 også et must have. SimCity 2000 sætter dig i rollen som en af landets førende byarkitekter. Du skal starte din egen by helt fra bunden af. Det betyder at bygge huse, der gør det muligt for folk at flytte dertil, skabe gode muligheder for arbejdspladser, så de kan tjene penge og bruge dem, samt at forsyne dem med alle praktiske nødvendigheder i form af vand, strøm, veje, skraldemænd etc. SimCity 2000 kan downloades gratis her.
Konklusion
Sid Meier’s Colonization er et fantastisk strategi- og simulationsspil. Med dens mange forskellige spilelementer og aspekter får du muligheden for at have en effekt på alle fronter af din koloni. Der er mange timers sjov, og rig mulighed for at spille spillet igen som de forskellige kolonimagter. Er man til retro- og strategispil kan det kun anbefales.
Muligheder for download af Colonization - Danske servere
Download Colonization her (gratis og kontrolleret for virus)Detaljeret information om Colonization
-
Licens:
Abandonware -
Størrelse:
3.6 MB -
Version:
Final -
Tilføjet:
07/01-2007 -
Sidst opdateret:
26/04-2019 -
Kritikers vurdering:
100/100 points -
Understøtter officielt OS:
Windows -
Producent:
MicroProse Software Inc. -