Beskyt børnene når de surfer online

At holde børnene væk fra farerne på internettet kan synes som en forgæves kamp. Men hvis du holder dig til et par grundlæggende retningslinjer, og underviser dine børn i brugen af nettet kan du sørge for at de ikke kommer på afveje.

 

Internettet er en stor ressource, som både bruges til gode og dårlige ting. Det er afgørende at være opmærksom på, hvad du er oppe imod. Du skal vide hvad internettet kan tilbyde, hvilke fejl du skal undgå og hvad dine børn kan potentielt få deres fingre i.

 

Det vil give dig i en meget bedre udgangspunkt til at rådgive dem om hvad de må og ikke må, uden at de føler der er for meget kontrol. Nogle steder har man oprettet kurser for forældre, hvor de lærer at se farerne før de opstår så man kan sikre at børnene ikke bliver udsat for noget skidt.

 

Det sværeste er at beskytte dine børn mens de er online da du ikke kan hænge over dem 24/7. Så tal med dem om hvilke sider der er ok at bevæge sig rundt på og sæt eventuelt indstillingerne til at være aldersbegrænset, så de ikke kommer til at se ting der ikke er egnet for børn.

 

Det er en rigtig god ting at være så åben og neutral som mulig i dialogen med børnene, så de ved, at de altid er velkommen til at komme til dig, hvis de har nogen bekymringer eller tvivl, og bør aldrig være for generte til at stille spørgsmål.

 

Du bør spørge dine børn, hvad de laver på internettet samt hvilke sider de bruger. Men spørg på en ikke anklagende måde, så de har lyst til at svare dig.

Hvis dine børn bruger instant messaging eller chatrum eller måske nogle af de sociale medier, skal du sørge for, at de kender de mennesker, de chatter med. Lad ikke dine børn møde mennesker, de har mødt på internettet uden at tale med dig først. Man ved aldrig hvem folk er eller hvad de kan finde på.

 

Sociale medier som Twitter, Instagram og Snapchat er meget populære blandt teenagere til at holde kontakten med deres venner. Men disse steder kan andre nemt få børnene til at udlevere personlige oplysninger. Det er vigtigt at du som forældre fortæller dine børn at de aldrig må udlevere nogen oplysninger til nogen som helst på nettet.

 

En rigtig god måde til at sørge for at jeres oplysninger er skjult for dem dine børn chatter med, så de ikke kan opsnappe jeres passwords eller hacke sig ind på jeres computer er ved at bruge en såkaldt VPN (Virtual Private Network). Det fungerer som en form for virtuel adresse, så hvis en person prøver at hive oplysninger ud af dit barn om jeres passwords så kan du være helt tryg, så længe dit barn ikke giver disse oplysninger. Det vil ikke være muligt for hackeren at finde vej til din computer og stjæle jeres oplysninger.

 

VPN giver dig den ekstra tryghed du har brug for. Det skjuler din rigtige Internet placering og sender alle de data, du sender og modtager via en krypteret tunnel. På den måde holder det dine private oplysninger og kommunikation væk fra hackere, cyber-kriminelle, og andre tredjeparter, som ikke har noget at gøre i dit private netværk.