De mest populære computer-programmer

Sponsoreret

Hvis du kigger i sektionen med populære downloads her på siden, vil du kunne se, at mange af de programmer vi downloader stammer fra de samme 3-4 kategorier. De mest eftertragtede programmer finder du indenfor hjælpeprogrammer, spil og sikkerhedsprogrammer. At det ofte er denne type programmer, vi downloader og installerer, er egentlig ikke så overraskende. Hjælpeprogrammerne hjælper os til at få større glæde af computeren – for eksempel via de spil vi spiller, når vi har brug for at slappe af, og sikkerhedsprogrammerne som slet ikke kan undværes, når vi færdes på internettet.



Photo Pixabay, by Free-Photos, Pixabay License


Derfor kan du ikke undvære hjælpeprogrammerne


Hjælpeprogrammer, eller utility programmer som de også kaldes, er programmer, der gør din computer mere anvendelig i hverdagen. Et hjælpeprogram kan for eksempel være Adobe Reader der gør det muligt at læse PDF-filer. Nogle af de mest populære og brugbare programmer er passwordmanagere, som bruges til at huske dine passwords til programmer og online-tjenester. Andre hotte utilities er programmer til oprydning på computeren. Hvis det kniber med plads på harddisken, kan disse programmer hjælpe med at slette midlertidige filer, som ikke længere bliver brugt og dermed skabe mere plads. Et andet hjælpeprogram, som kan være svært at undvære, er et zip-pakkeprogram. Ved at ”pakke” filer og dokumenter kan du komprimere filerne, så de fylder meget lidt. Det er særligt anvendeligt, hvis du skal sende store filer på mail, eller hvis du skal flytte filer til for eksempel en USB-nøgle. Tjek blandt andet denne artikel om de 22 bedste computerprogrammer og online-tjenester. Alle programmerne er gratis, så du kan teste alle dem du vil.


Sådan har spillene udviklet sig gennem tiden


Lige siden computerens barndom har spil været en af de absolut mest populære kategorier indenfor programmer til computeren. De første spil var meget simple både i grafik og i funktionalitet, men op gennem 1980’erne og 1990’erne tog teknologien fart, spillene blev mere og mere avancerede. Wolfenstein, Doom og Quake var nogle af de mest populære 90’er-spil. Efter år 2000 begyndte spillekonsollerne for alvor at brede sig, og med en imponerende hastighed og flot grafik blev især Sony Playstation populær. Dette var også tiden hvor internettet for alvor fik tryk på hastigheden. Den forbedrede hastighed gjorde det lige pludselig muligt at spille online med sine venner og endda personer på den anden side af kloden. Det åbnede mulighed for en større udbredelse af spil som online kasino, hvor især poker hurtigt blev et af de foretrukne spil. Onlinespil gør det muligt for spillerne at tale sammen, mens de spiller, hvilket giver en social vinkel – for eksempel kan det være en måde at mødes med vennerne på, selvom man sidder forskellige steder.



Photo Pixabay, by Olichel, Pixabay License


Husk nu at installere sikkerheds-software


Udbredelsen af onlinespil og andre tjenester på internettet, stiller store krav til sikkerhedssoftwaren på din computer. Som minimum skal du have installeret et antivirusprogram, der beskytter dig mod ondsindede koder og softwares. Antivirusprogrammet kører konstant i baggrunden og advarer dig, hvis du prøver at installere skadelige software, eller hvis du prøver at åbne en fil, der potentielt kan indeholde virus. De fleste antivirusprogrammer kan udbygges med flere funktioner, såsom udvidet sikkerhed for dine børn, sikker søgning på internettet, passwordmanagere, optimeringsværktøjer til computeren og så videre. Udvalget af programmer er meget stort, og de fleste vil være nødt til at støtte sig til en antivirus-guide for at kunne vælge det rigtige program. En af denne tids store samtaleemner er sikkerheden omkring vores persondata. Hver gang du besøger en hjemmeside, vil ejeren af hjemmesiden kunne se din IP-adresse, og dermed potentielt have mulighed for at skaffe sig oplysninger om din computer, browser og flere andre ting. Hvis du vil surfe helt anonymt på internettet, så kan du overveje en VPN-løsning. Ved at surfe igennem en VPN-server vil du være helt anonym, og ingen vil kunne spore din IP-adresse.