Dette bør du vide, før du investerer i en drone

Droner er blevet yderst populære både til professionel anvendelse, men også til ren og skær underholdning. Du kan få mange forskellige slags droner, og derfor kan det være en god idé, at sætte sig ind i, hvilken slags drone, der passer til dine behov. Der er avancerede droner, som passer bedst til virksomheder og militær anvendelse. Der er ’begynder-droner’ til børn, der bare gerne vil have noget nyt, at fordrive tiden med. Og der er droner, der passer til en ægte tech-nørds behov for, at udforske de teknologiske muligheder, som en drone indeholder. Du skal dog være opmærksom på, at der er nogle bestemte regler for, hvordan man må bruge droner, hvis man er interesseret i at anskaffe sig en. Droneflyvning kan hurtigt blive misbrugt i forhold til at overvåge andre mennesker, som man ikke har ret til at overvåge. Det er derfor vigtigt, at der nogle regler for, hvordan man må bruge en drone, så andre menneskers privatliv bliver bevaret. Derudover er det også vigtigt, at selve sikkerheden i luftrummet er stabil, hvilket reglerne for droneflyvning kan være med til at sørge for.


 


Regler for droneflyvning i Danmark


Der gælder ikke helt de samme regler for brugen af droner i forhold til erhvervspersoner og privatpersoner. Privatpersoner må ikke flyve indenfor områder, der kan kategoriseres som bymæssigt. Erhvervspersoner har derimod lov til at flyve med droner indenfor bymæssige områder, hvis de har taget et dronebevis. For at give et eksempel i afstand, må privatpersoner fx kun flyve med droner med en afstand på 5 km til offentlige flyvepladser, mens det for erhvervspersoner kun er 2 km afstand. Derudover skal man tage afstand til bymæssig bebyggelse, store veje, politistationer, fængsler, uheldssteder, militære områder, kongehusets ejendomme. Det har noget at gøre med sikkerheden, som man også skal tage hensyn til, når man flyver med droner. Erhvervspersoner har lidt mere frie tøjler i forhold til flyvning med droner, hvor de i særtilfælde kan få lov til at flyve tættere på områder, som normalt ikke er godkendt til at flyve med droner omkring. Det kan de få tilladelse til, hvis de skal bruge det til noget relevant for virksomheden, som også passer inden for lovens grænser.


 


Disse droner og tilhørende udstyr kan du vælge imellem


Når du skal vælge din drone, behøver du ikke længere at tænke så meget i størrelsen på den, da de efterhånden allerede er blevet udviklet i den forbindelse. En lille drone er derfor ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det er den dårligste. Dronerne ’Parrot AR Drone 2.0’ og ’DJI Mavic Pro’ er eksempler på små droner, der er højtudviklet, samtidig med at du snildt kan tage dem med på rejsen. Det er samtidig smart at vælge en drone, der er nem at sætte sammen, når man fx skal have den med på farten. Du kan samtidig vælge at gå efter en drone med et godt kamera i, som efterhånden også er blevet udviklet og derfor kan gengive detaljer klart og tydeligt. Du skal regne med at de mindre droner har små kamerasensorer, som gør at kameraet ikke er det bedste, så hvis det er kameraet, du er mest interesseret i, bør du vælge en af de større droner. Der hører desuden forskelligt udstyr med til droner, ligesom til så meget andet teknisk udstyr. Du kan fx købe en rygsæk til at opbevare og beskytte din drone, når du er ude at rejse eller kører i bil med risiko for, at den rutsjer rundt i bilen. Derudover hører der forskellige batterier og propeller til dronerne, afhængigt af, hvilken model du har. Det er en god idé, at sætte sig ind i, hvilken dronemodel du har eller ønsker at have, samt hvad den kan, så du får mest muligt ud af din drone.