Gå på museum hjemme fra din sofa

Sponsoreret

Under Coronapandemien har de fleste museer verden over været lukket ned i kortere eller længere perioder og museumsjunkier har grædt og lidt. Lige indtil den dag, hvor de første museer var klar til at byde velkommen til virtuel museumsbesøg med direkte adgang fra sofaen og kultursulten igen kunne stilles. Selvom pandemien ser ud til at lakke mod enden, vurderes det, at der også fremadrettet vil være et marked for at gå på denne type museumsbesøg. I artiklen her ser vi nærmere på fænomenet.  


Hvad er et virtuel museumsbesøg? 


Der er tale om et museumsbesøg, du foretager fra din computer, tablet eller telefon. Den bedste oplevelse får du fra din computer, hvor skærmen er størst og du dermed bedre kan fordybe dig i detaljer. Hvis du har mulighed for at caste billedet op på et lærred eller en storskærm får du i endnu højere grad oplevelsen af at være der selv. Besøget kan foregå på flere forskellige måder, f.eks. en gåtur rundt på museet med stop ved udvalgte værker, videoklip, interviews og interaktive elementer, du kan prøve. 


Hvilke museer kan jeg besøge? 


Rigtigt mange af verdens store museer er efterhånden kommet med på trenden med at tilbyde virtuel museumsbesøg, og både nye og erfarne museumsgængere strømmer til. Har du f.eks. altid drømt om at besøge Vatikanmuseet, kan du let gøre det nu. Her får du en enestående chance for med 360 graders visning at lægge nakken tilbage og beundre det berusende smukke kuppelformede loft i Det Sixtinske Kapel, helt uden at få ondt i nakken. Du kan også med benene op og et glas vin indenfor rækkevidde besøge British Museum, som ellers ligger i London. Her kan du i en virtuel installation klikke dig rundt i forskellige tidsaldre og verdensdele og se unikke skatte herfra.  


Er det noget for mig? 


Alle kan tage på museum på denne måde, lige fra de meget kunstinteresserede og erfarne museumsgængere til dem, som måske blot har snuset til kunst og nu har appetit på mere. Måske har du aldrig været på museum og kunne nu godt tænke dig at se, om det er noget for dig. Med et museumsbesøg hjemme fra stuen er du ikke begrænset af f.eks. ikke at kunne gå eller stå så længe. Her kan du med et enkelt klik på musen trylle dig fra det ene til det andet sted på museet og dykke ind og ud af forskellige udstillinger. Nogle af museerne tilbyder gratis besøg, på andre skal du betale entré. 


Med denne nye og revolutionerende type museumsbesøg er kunst med et slag blevet langt mere tilgængeligt for mange flere mennesker, da det er lige til at gå til og på alle måder er uforpligtende. Således kan endnu flere nu få glæde af verdens mange fantastiske skatte af uvurderlige malerier, provokerende og udfordrende installationer og alt det, museumsverdenen ellers har at byde på. Så sæt dig godt til rette, måske med din partner eller dit barn, og gå på opdagelse i lige præcis den udstilling, du har lyst til at besøge.