Hvad er og gør DLL, BIN og DMG filer?

Nogle af de vigtigste filer på computere i dag er DLL filer, BIN filer og DMG filer. Vi har på Downloadcentral.dk lavet en forklaring til hver af filtyperne, der forklarer hvad de egentlig gør. Samtidig sætter vi fokus på, hvad der kan gå galt i brugen af disse filer. F.eks. kan DLL filer gøre din computer langsom og få den til at gå ned, hvis samme DLL fil bruges af flere forskellige stykker software. Tjek at din computer fungerer optimalt med dette program, der tilbyder et gratis system scan.


DLL-filer: Kører dine programmer.


DLL-filer er dynamic-link library filer (også kaldet "dynamisk link library" filer) og er en integreret del af Microsoft Windows og den software, der kører på Windows.


DLL-filer er delt mellem en række forskellige applikationer. Hver DLL er en lille bid af software kode, som indeholder instruktioner og værktøjer til at drive en bestemt hardwareenhed. I bredere forstand har Microsoft dynamiske link-bibliotek filer også extensionen. Ocx (dette når filer indeholder ActiveX-objekter), eller .DRV for ældre system drivere.


De mest almindelige problemer du vil komme til at stå over for, med hensyn til DLL-filer, er når de simpelthen ikke er til stede. F.eks. når du sætter et nyt stykke hardware til din PC og du får en fejlmeddelelse der siger noget lignende: "DLL-fil WXYZ.DLL mangler: Installer den nu".Dette betyder dette, at din computer ikke kan finde driveren forbundet med den nye hardware, fordi den ikke var forud installeret med dit operativsystem, og du har ikke efterfølgende har installeret den enten fra en CD, der ledsager produktet, eller ved at downloade det fra fabrikanterne hjemmeside.


Som alle andre computer koder, så kan DLL-filer også indeholde fejl og dermed skabe konflikter med anden software. Køres en .DLL fil med fejl i kan det resultere i en langsom computer, eller at computeren lige frem går helt ned.For at undgå disse fejl er det vigtigt altid at have de nyeste DLL filer, der også for eksempel tilføjer yderligere funktionalitet, eller tilgodeser opdaterede ActiveX-komponenter. Imidlertid deler moderne computere softwarekomponenter og dette skaber trusler, såvel som muligheder, og dette bliver af gode grunde kaldet "DLL Hell”.Dette kan nemlig skabe DLL problemer pga. uforenelighed af en given DLL fil brugt af forskellig software. Det betyder med andre ord, at en forespørgsel kan bruge en version af en DLL fil, mens et andet program kan overskrive denne version med en anden (og ældre) version af samme DLL. Det skaber selvfølgelig ofte problemer for den ældre forespørgsel. Oven i det kan ”DLL Hell” være forårsaget af fejlagtige poster i registreringsdatabasen, der peger på den forkerte DLL. Som afsluttende bemærkning er det usandsynligt, at skulle du nogensinde skulle være nødt til at åbne eller redigere. DLL-filer (medmindre du er udvikler).


Bemærk også, at virus skjult eller maskeret som en DLL fil kan inficere din pc, så skal du være forsigtig med at downloade dem fra internettet eller gemme dem fra e-mails med mindre du er sikker på, at den er ren.


BIN filer: Softwares uundværlige arbejdsheste.


BIN filtypenavnet identificerer binære filer. Disse er listet på en række forskellige hjemmesider som værende forbundet med en række forskellige programmer, herunder AVG (til opdatering af programmet), CDR Win CD (til billedfiler), Micrografx Designer 7 og TenCORE. Linux operativsystemet anvender også BIN filer for at kunne identificere eksekverbare filer, mens .BIN filer identificerer MacBinary II arkivfiler på Apple-computere.


Som du sikkert allerede ved er det binære nummererings system, der hvor numre er repræsenteret som ettaller (1) eller nultaller (0). F.eks vil tallet 8 blive udtrykt som ”1000”, og tallet 14 som ”1110”. Disse individuelle binære oplysninger (dvs. ettaller, eller nultaller) kaldes bits, mens binære filer er generelt betragtes som en række af 8 bit sekvenser kaldes bytes.Så på et meget groft plan er en binær fil er faktisk en binær repræsentation af en række hexadecimale tal mellem 0 og 256. Præcis hvad denne række af tal egentlig betyder, er noget, som kun den software der er designet til enten at skabe eller læse disse filer kan fortælle.Med henblik herpå kan nogle binære filer omfattes som "metadata" (bogstaveligt "data om data", eller du kan tænke på det som "instrukser om, hvordan forskellig data er læst"), mens andre filer ikke har inkluderet nogen metadata og derfor kaldes for flade binære filer. Indholdet der findes i disse binære filer kan identificere en række forskellige medier, herunder billeder, lyd-indhold, formateret tekst og kompilerede edb-applikationer (også kaldet binære filer eller objekter).


Pointen er her, er at forskellige applikationer vil læse de samme hexadecimale tal og se forskellige ting: måske farver, hvis det læses af en billede fremviser, noter af en musikafspiller eller ASCII-symboler af et tekstbehandlingsprogram. Hvis du prøver at åbne en. BIN fil med en teksteditor, vil rækkefølgen af ”jumbled” tegn ikke vise det underliggende indhold af den tekst fil, men i stedet vise de tegn teksteditoren mener er de rigtige at vise.Pointen i alt dette er, at binære filer er uhyre værdifulde arbejdsheste for teknologi industrien men medmindre du har den rigtige software er de næsten fuldstændigt ulæselige.


DMG-filer: Billeder af Apples Mac-software


For at undgå tvivl vil vi starte med at gøre klart at .DMG-filer ikke er egentlige "billeder" af Apple Mac-software.


DMG filtypen identificerer Macintosh OS X (dvs. den nyeste version af Mac-operativsystemet) disk billedfiler. I forbindelse med IT og computer software betyder sætningen "diskbillede" noget helt andet end hvad vi ellers kunne tro. Det lyder jo til at kunne være et fotografi af en disk, eller et ikon som illustrerer en disk. I denne sammenhæng betyder "disk billeder" kopi af software og sikkerhedskopier af harddisken.


Den traditionelle kopiering af en CD, DVD, harddisk eller andre medier, ville kræve, at computeren læste fil strukturen i medierne og kopierede det hele til et andet sted. Dette virker dog kun, hvis PC'en har adgang til alle disse filer og din PC vil ikke (eller i det mindste ikke let) kunne få lov at kopiere filer, der er beskyttet og krypteret eller på anden måde ikke er beregnet til at blive læst af systemet (såsom Indholdet af opstarts diske). Disk imaging software tager en anden tilgang til kopieringen, idet det laver dubletter af de oplysninger, der faktisk er på CDer, DVDer og andre medier - direkte.Ved kopiering af de enkelte bits fra kildemediet kan disk imaging software skabe en eksakt kopi af det oprindelige indhold. Der er en række anvendelser af disse eksakte kopier. I starten blev teknologien blev brugt til blot at tage backup af harddisken, eller oprette en klon af en diskette, CD eller DVD. Men i dag er det en populær metode til at skabe komplette system backups, der gør det muligt for systemadministratoren at gendanne en beskadiget computer ved brug af aftrykket fra en tidligere konfiguration af den givne PC.


Ligeledes kan teknikken bruges i moderne virksomheder, hvor der er et stort antal identiske konfigureret PC'er. Her ønsker systemadministratorer ikke at installere det samme software på hver enkelt computer, hver eneste gang. I stedet installere det korrekt på én computer, og derefter klone den computers indhold (dvs. skabe et harddisk billede) og kopiere det til hver ny pc, hvor de har brug for denne konfiguration (også kaldet ghosting).


Selve DMG-filerne er specifikt Apple's bud på en disk imaging-teknologi, og de filer er kun anerkendt af Apple-computere og Apple software. Apple bruger DMG-filer til distribution af software via internettet, da de tilbyder supplerende nyttige funktioner som password beskyttelse og datakomprimering. Når de åbnes vil Apple filhåndteringen (kaldet Finder) vise filen som en ekstra harddisk på systemet. Tjek at din PC kører optimalt med SpeedUpMyPC, der giver dig et gratis system scan.