Internettets historie

Internettet er en finurlig størrelse og langt de fleste af os tager det lige så forgivet, som var det rindende vand eller adgang til toilettet, men det har jo ikke altid eksisteret og det er stadig helt nyt. I denne artikel kan du læse mere om hvordan internettet har revolutioneret vores liv.


Hvornår startede det hele?


Allerede i 1934, er idéen bag internettet blevet beskrevet som en skærm med en telefon ved siden af, der skulle erstatte bogen og telefonen. I 1950’erne lød startskuddet til det der skulle ende med at blive vores alles internet, da det amerikanske militær forbandt flere computere og radarstationer i netværk, som skulle værne mod angreb fra det daværende USSR. Det system, som det amerikanske forsvar opførte, blev kaldt SAGE, og var et netværk det gjorde det muligt for ens computere at tale sammen henover dette net, dvs. at 2 forskellige mærker ikke havde muligheden for at kommunikere. Den store udvikling af SAGE-nettet kom fra Bob Taylor, som mente at forskellige computere burde kunne tale sammen, og det var på denne måde at ARPAnet blev født, som var den helt store forløber til internettet. Efter ARPA-nettets fødsel, begyndte andre små lukkede netværk at dukke op rundt omkring i verden, og 1972 fik Bob Kahn idéen om at alle disse netværk skulle forbindes i et ”inter”-net, og således blev den 24. oktober 1972, den dag hvor internettet blev født. Med Bob Kahn var internettet således født og senere skulle det ske, at internettet blev gjort trødløst med hjælp fra en router, men også trådløst i en sådanne grad at du nu kan have internet med dig overalt i form af din mobil. Den teknologi eller protokol der blev udviklet den gang, som tillod forskellige netværk og enheder at tale sammen, benyttes stadig i dag og kaldes TCP/IP.


Internettet forbinder meget mere end digitale enheder


Internettet har ikke kun forbundet computere og mobiler verden over, men også mennesker, i en sådanne grad at vi kan få kontakt med en person på den anden side af jorden på under 1 sekund. Internettet har også gjort det muligt at bestille vare fra nært og fjernt, og på den måde revolutioneret det marked som eksisterede i forvejen. Udviklingen af både internet, produkter og virksomhed tog pludselig fart, da distancen fra den kunde til butik blev meget kortere, og det var endda nemmere for virksomheder at finde de nødvendige råvare eller SFG-vare de havde brug for. Det er endda blevet muligt for nogle virksomheder at leve udelukkende af deres online tilstedeværelse, ved at de leverer en digital service, som er langt fra håndgribelig, og derved aldrig har brug for at forlade en computer eller mobil, et rigtigt godt eksempel på hjemmesider som Cloudcelebration, som leverer bordkort og invitationer som kan fremsendes digitalt, eller Studiekorrektur, som lever af at læse korrektur på studierelaterede opgaver. Det er virksomheder som ikke ville kunne levere deres produkt uden internettets eksistens.


The World Wide Web


Internettet og WWW, bedre kendt som the world wide web, er langt fra det samme, men så alligevel. WWW gjorde det langt nemmere for den almindelige bruger at benytte internettet, da det gav mulighed for at internettet kunne opleves i en brugervenlig browser-form som ikke var oplevet før. WWW blev opfundet af briten TIM Berners-Lee, som for lidt over 20 år siden, kom på den geniale idé at det skulle være nemmere for brugeren at opleve farverige hjemmesider som BRO Kommunikation, og på den måde få en langt bedre oplevelse ved at bruge internettet. Den første browser til at benytte WWW-teknologien var kaldt Mosaic-browseren, som senere blev til Netscape.