Lav backup – nemt og gratis

De færreste tager sig de ti minutter det tager at sikre sine filer med et backupprogram før de har oplevet uheldet en gang først. Nu er der ikke nogen undskyldning for at vente til familiebillederne er blevet slettet pga. en defekt harddisk o.l. mere. Vi har nemlig fundet et gratis backupprogram, der kan sættes til løbende at tage backup af dine vigtigt filer - helt automatisk.
Programmet hedder Cobian Backup og er freeware. Du kan starte med at downloade Cobian Backup her. Nu skal det installeres. Under installationen kan du vælge sprog. Her er muligheden for at vælge dansk, så gør med fordel dette.
Nu har du installeret backupprogrammet og du er dermed klar til at oprette en backupopgave i programmet. Du gør dette ved at klikke på ikonet, som er markeret på billedet her nedenunder:

Nu vises følgende vindue:

Her er det eneste som du behøver at ændre navnet, hvis du da har lyst til det. De andre indstillinger er som de skal være, med mindre du har specielle krav til backuppen.
I venstre side kan du vælge ”Filer”. Her skal du, i det øverste vindue (Fra), vælge de filer og mapper, der skal laves backup af. Du kan trække filerne og mapperne over fra et andet vindue/stifinderen, eller bruge den indbyggede funktion ”Tilføj”. Når du har valgt de filer der skal sikkerhedskopieres skal du vælge placeringen af backuppen. Igen kan du trække en mappe over fra et andet vindue/stifinderen, som backuppen skal placeres i, ellers kan du bruge den indbyggede ”Tilføj” funktion. Du placerer mappen, som backuppen skal gemmes i, i det nederste vindue (Til).
Nu kan du gå videre til næste punkt i venstre side som er ”Tidsplanen”. Her kan du vælge, hvornår, og hvor ofte Cobian Backup skal tage backup af dine valgte filer. Du kan f.eks. vælge ugentligt, fredag kl. 17:00. Så tager programmet backup af dine valgte filer hver fredag kl. 17:00 (Husk at have din computer tændt på det angivne tidspunkt).
Herefter kan du vælge punktet ”Arkiv” til venstre. Her er det en god idé at vælge ”ZIP kompression”. Det betyder at programmet gemmer din backup pakket ned i en komprimeret .zip-fil. Derved fylder din backup ikke så meget.
Du kan nedenunder vælge at kryptere backuppen også. Dette gør at uvedkomne ikke kan komme til backuppen. Vælg f.eks. ”Blowfish” og tilføj et kodeord som du kan huske. Markøren til venstre for kodeordet markerer hvor stærkt, eller svagt, dit kodeord er. Se billedet herunder:

Nu kan du klikke OK, så er dine vigtige filer sikret helt gratis og automatisk i fremtiden. Til slut er det vigtigt at placere backuppen på et andet drev end det de filer du backer up ligger på. På den måde er backuppen sikret, hvis det drev går i stykker. En oplagt mulighed er at placere backuppen på et eksternt drev, der er sikret mod indbrud og brand, så dine filer også er sikret under disse omstændigheder. God fornøjelse!
Bemærk: Hvis de filer du ønsker at sikkerhedskopiere, fylder adskillige gigabytes, så kan backupprocessen tage meget lang tid, hvis du både har valgt at komprimere og kryptere. Vælg til og fra efter temperament.