Lav fantastiske billeder med dit digitale kamera

Hvis du, som så mange andre, har prøvet at tage billeder med et digital kamera, har du sikkert også oplevet at billedet aldrig bliver helt ligeså godt, som det ser ud i virkeligheden. Hvis man tager et billede af himlen, får man sjældent detaljerne med fra forgrunden. (se billede 1)
Og tager du et billede af et landskab med bare en smule kontrast, bliver himlen aldrig lige så flot, som den virkelig ser ud, du får sjældent skyer og den blå farve med. (se billede 2)
Det skyldes bl.a. at øjet og kameraet normalt ikke opfanger det store dynamiske område, der findes fra de mørke detaljer til det meget skarpe lys, man tit oplever når man tager billeder. Ved hjælp af en teknik der kaldes HDR (High Dynamic Range) kan kameraet opfange mange flere detaljer i både lys og mørke, som man ellers ikke får med når du tager et billede med dit kamera, og du får nogle fantastiske resultater. Det er sådan de professionelle noglegange får så fantastiske billeder.
Vi forsøgt at blande 3 billeder (se billede 3) vi har taget ved stranden og resultat kan du se i billede 4.
Hemmeligheden ligger sådan set i, at kameraet tager mindst 3 billeder med forskellig lukketid, så du får 3 billeder med et meget forskelligt lys, og derefter ”blander” Photomatix billederne sammen, og du får som regel et meget flot resultat.
De fleste nyere spejlreflekskameraer har en funktion der gør det automatisk, men det kan også lade sig gøre med et almindeligt digitalt kamera. Sæt dit kamera på et stativ, så det står fast. Det er vigtigt kameraet ikke flytter på sig, imellem de billeder du tager. Brug evt. selvudløseren på kameraet, så der ikke kommer rystelser, når du skal tage et billede. Tag derefter mindst 3 billeder med forskellig lukketid, så du samlet på de 3 billeder får alle detaljer med i lys og mørke. Derefter indlæser du blot billederne i Photomagix, du kan evt justere lidt på indstillingerne, og efter kort tid ser du resultatet.
Du kan evt. prøve at følge tutorialen du finder nederst i denne artikel.
Der findes flere producenter der laver HDR software, men ingen kommer i nærheden af Photomatix, der er det fortrukne program blandt professionelle. Det er utroligt nemt at arbejde med. Ved blot at indlæse dine billeder i Photomatix, og bruge de indstillinger programmet er sat til, kan du få nogle rigtig flotte resultater. Men det er først når du sidder og leger lidt med indstillingerne, at programmet virkelig kommer til sin ret.
Photomatix er gratis at bruge, der kommer dog vandmærker på dine billeder, medmindre du køber programmet.

Download Photomatix 3.2