Undgå de farlige skader foran computeren

Når du bruger hele dagen foran computeren, bruger du mange timer på at sidde i samme stilling. Når du så kommer hjem bruger du tiden i sofaen på din iPhone eller Smartphone, hvor både tommelfingeren og pegefingeren bliver brugt flittigt. Dette er på ingen måde særlig sundt, for dig . Musklerne aktiveres ikke, da de ikke bliver brugt. Eller også aktiverer du dem forkert ved at bruge de samme muskler om og om igen. Du sidder måske endda og spænder i dine muskler, uden at tænke over det, især når du bruger din computer. For at undgå din krop bliver påvirket af dit arbejde foran computeren, får du her tre gode råd til at undgå computerskader.

 

1. Hav styr på holdningen og ret ryggen

For at undgå ondt i nakken og ryggen, som de fleste mennesker efterhånden får, når du tilbringer det meste af deres tid foran computeren, er det bedste råd at sørge for at rette ryggen. Det er selvfølgelig også vigtigt, at dit skrivebord, din kontorstol og din skærm er tilpasset dig. Bordet og stolen skal indstilles efter din højde og afstanden fra dig og din computer. Lystyrken er også vigtig i forhold til dit syn, som også kan være med til at påvirke dine øjne. Hvis alt dette ikke er tilpasset din krop og dit syn, kan det føre til smerter både i musklerne, men også i hovedet. Spændingshovedpine er en af de hyppigste tegn på at der er noget galt i forhold til dit arbejde med din computer. Om det er lystyrken, indstillingerne på dit kontor eller spændinger i musklerne, der er synderen, er underordnet, da alle tre omstændigheder skal være i orden. Derfor kan du, udover at få installeret dit kontorudstyr ordenligt og rette ryggen i løbet af din arbejdsdag, foretage nogle små øvelser i løbet af dagen. Rejs dig op og gå lidt rundt, bevæg dine skuldre og din nakke, hvorved du får sat gang i og samtidig løsnet musklerne. Samtidig får dine øjne også en velfortjent pause fra skærmen.     

 

2. Slap af og giv din iPhone en time out

Når du kommer hjem efter en lang arbejdsdag foran computeren, er det først du gør når du skal slappe af, at finde en iPhone eller Smartphone frem. Her tjekker du nyheder, mails, Facebook og andre sociale medier. Noget du ikke har haft tid til i løbet af dagen. Men selvom du ligger på sofaen og tror du slapper af, er det langt fra hvad du gør. Dette kan blot være med til at forværre dine mulige computerskader, da du mishandler dine muskler ved at lave den samme bevægelse igen og igen. Om det er bevægelsen med din pegefinger, hvor du scroller op og ned i dit nyhedsfeed en million gange, selvom der tydeligvis ikke er sket noget spændende inden for den sidste halve time, og du sidder og ser på de samme nyheder om og om igen. Eller om det er tommelfingeren der bliver gjort brug af, hvis du skriver beskeder, mails og opdateringer. Derfor er det en god ide at holde mobil pause et par timer om aftenen, så du kan få slappet ordentlig af, både i hovedet og i dine iPhone muskler, og samtidig være nærværende og til stede i virkeligheden. Så lav nogle regler for brugen af din iPhone og giv dig selv en velfortjent pause. Både fra din mobil, men også fra de sociale medier, som fylder det meste af dine vågne timer.  

 

3. Styrk kroppen og dyrk motion 

Når du har et stillesiddende job, hvor du tilbringer de fleste timer foran computeren. Får du af gode grunde ikke brugt din krop særlig meget. Derfor bliver dine muskler ikke aktiveret ordenligt og ligesom med alt andet, kan man få ondt i dem hvis de ikke bliver trænet. Derfor er det en god ide at dyrke noget motion i din fritid. En halv times motion, er hvad der anbefales for voksne, men når du ikke får brugt din krop særlig meget på dit arbejde, er en times motion en god ide. Derfor vil du gøre dig selv og dine ømme muskler en tjeneste ved at gå ned i fitnesscenteret og få revet lidt i nogle maskiner. Sørg for ikke at overanstrenge dine muskler, men få dem trænet op til at kunne klare mere – også en dag på jobbet, hvor du bruger det meste af tiden på at spænde i musklerne. Når du træner kan du også holde en af dine mobilpauser og samtidig få styr på din holdning.

 

Derfor er disse tre råd ideelle som forebyggelse til fremtidige computerskader, om det er forebyggelse af en stiv nakke, en musearm, spændingshovedpine eller noget helt fjerde, er ikke til at vide. Men hvis du blot følger disse tre råd, og er opmærksom på de problemer al din tid foran computeren kan forsage. Det kan herved være et skridt på vejen til et bedre helbred på længere sigt.