Pas på politiske hackerangreb

Det er risikabelt at være politiker i disse dage, især hvis man har sin indbakke fyldt med mails, som offentligheden helst ikke skal kende til. Det er der flere politikere der har måtte sande.

Under den amerikanske valgkampagne blev Hillary Clinton udsat for det og nu her ved det franske valg er den nyvalgte præsident Emmanuel Macron også blevet offer for et hackerangreb. Det er sandsynligvis den samme hackergruppe der står bag angrebet. De menes også at have hacket det danske forsvars e-mail account ifølge Claus Hjort Frederiksen.

Det forventes at formålet med hackerangrebet var at ruinere chancerne for Macrons sejr. Hackergruppen er kendt under navnet Fancy Bear, samt ATP 28 og Pawn Storm. Der er nemlig blevet fundet sammenhæng mellem de internet-adresser der er blevet brugt i angrebet mod Macron og mod Hillary.

Tilsyneladende skal hackergruppen også stå bag et kommende phishing forsøg mod de store tyske partier CDU og KAS.

Der kan sagtens ligge kræfter bag angrebet, som vil forpurre situationen i Europa og de samarbejder der indgås, så selvom det ikke udefra er et politisk angreb, kan dette ikke afvises. Dog ønsker sikkerhedschefen i Center for Cybersikkerhed ikke at sætte navn på hvem der kunne stå bag, da de ønsker at være forsigtige med den slags, samt gerne vil forblive diplomatiske.

Der kommer mange flere af denne slags angreb, både på virksomheder, men også på private folk. Så derfor er det en stor fordel og næsten en pligt at sørge for at beskytte sine data og adgangskoder til mail accounts med mere så meget som muligt.

Vi går en tid i møde, hvor det bliver hverdag at få hacket sin email så i det mindste skal man i hvert fald altid tænke over hvad det er man skriver i sine mails, så man ikke kan blive hængt ud for noget man har skrevet i fortrolighed eller for sjov. Man ser tydeligt hvordan udtalelser i et lukket forum kan påvirke det politiske virke i en valgkamp. For eksempel da Donald Trump sagde ”Grab’em by the pussy”, som gik viralt og mødte meget forargelse og modstand, da det blev lækket.

Hvis der opstår politiske skærmydsler og cyberkriminaliteten tager til, risikerer vi at det bliver hackerne der bestemmer den politiske dagsorden og styrer befolkningens holdninger gennem de sociale medier og medier i det hele taget.