Programmer til søgemaskineoptimering

En stor del af arbejdet med søgemaskineoptimering går ud på at analysere og der findes en række gode programmer til dette formål. Generelt set er de fleste søgemaskineoptimeringsprogrammer meget dyre, i denne artikel har jeg derfor valgt at fokusere på de værktøjer som du kan benytte gratis.

Xenu link sleuth


Har du før arbejdet med website optimering eller udvikling, kender du formegentligt allerede Xenu link sleuth. Programmet er gratis og har eksisteret i efterhånden mange år.
Søgemaskiner og for den sags skyld brugere bryder sig ikke om ødelagte links og det er netop her Xenu kan være behjælpelig. Xenu scanner en given URL for ødelagte links og fremviser dem for dig i en let og overskuelig facon, hvor du let kan sortere og udtrække data.
Xenu er et utroligt hurtigt værktøj til at scanne efter ødelagte links, hvorfor da også forklarer dette gratis programs enorme succes.
Download Xenu link sleuth her

SEO Powersuite


SEO Powersuite er som navnet antyder et program med en samling af forskellige værktøjer der kan hjælpe dig med alt fra søgeordsanalyse til teknisk optimering og linkbuilding. Programmet er meget bekosteligt, hvis man ønsker at kunne gemme sine resultater – men programmerne kan frit benyttes hvis man ser bort fra denne funktion.
Programpakken består af fire værktøjer hvor af jeg kun vil komme nærmere ind på to af dem, der i min optik er klart de bedste.
Download den fulde pakke her

Ranktracker


Programmer ranktracker gør det muligt at indtaste en række søgeord og så scanne efter placeringer. På denne måde er det nemt at holde styr på fremgang og tilbagegang i søgeresultaterne.
Efter programmet er installeret klikkes der på fanebladet new. Indtast nu URL på det site du vil tjekke placeringer på, på næste skærm bliver du bedt om at vælge hvilke søgemaskiner og i hvilke lande du vil scanne efter placeringer. Er det et dansk site bør du kun vinge søgemaskinerne af, med dansk sprog. Find Danmark i listen og vælg Google.dk (På nettet).
Det er de færreste der laver søgninger udelukkende på dansk, så derfor vil Google.dk (På nettet) være den mest relevante at få placeringer på. Du kan også vælge flere, men det tager tid at køre trackeren igennem, så sørg for ikke at måle på søgemaskiner der ikke er nødvendige!
Du får nu en rapport, som kan præsentere på flere forskellige måder, listen indeholder dine søgeord og dine nuværende placeringer. Noter dig disse og sammenlign uge for uge, eller hvor hyppigt du nu selv ønsker det, for at følge udviklingen på tæt hold.
Download Ranktracker her

SEO Spyglass


SEO Spyglass giver et hurtigt billede af din eller dine konkurrenters linkprofil. Når det kommer til søgemaskineoptimering, er links udover teknisk optimering af et website, den vigtigste proces. Et link er en anbefaling og dem tæller Google og de andre søgemaskiner, nu flere anbefalinger, nu vigtigere må et site/artikel være.
Men hvordan finder du relevante steder hvor netop dine links kan placeres? Det kan du finde ud af ved at tjekke op på dine konkurrenterslinkprofiler. SEO Spyglass giver dig en let og overskuelig listevisning af alle dine konkurrenters link, herefter er det bare selv at tage fat i de sider der linker til din konkurrent og se om du selv kan få et link her. Nogle linkplaceringer kan være nemme at opnå andre svære.
Du kan som sagt også bruge SEO Spyglass til at holde styr på din egen linkprofil, opdag hvem der linker til dig og se om du kan udvidde samarbejdet, måske vedkommende der allerede står inde for dig og dit indhold har flere sider at linke fra?
Efter installation af denne software, indtaster du blot den URL du vil tjekke op på og programmet løber nu alle links igennem for dig, det kan tage lidt tid før end programmet er færdig med at indsamle linkinformationer, men det er ventetiden værd, så hav tålmodighed.
Download SEO Spyglass her

A1 Website Analyzer


A1 Website Analyzer er et webside og link analyse program. Det kan vise fejl/problem links (inkl. udgående hvis valgt i opsætning), fil størrelser, "HTTP response" koder, "duplicate" title, beskrivelser, H1, H2, "canonical", intern "anchor text" til sider, og alle top sætninger/ord på alle sider plus en masse andet. (Værktøjet hare været i konstant udvikling siden 2005/2006).
Hvis valgt, så kan A1WA også validere HTML/CSS, lave stave kontrol (Engelsk) og søge efter tekst og "patterns" igennem hele siden. Der er ingen fast begrænsing på antallet of URLs (eller links), og den praktiske grænse er typisk et godt stykke over 100,000 unikke URLs selv på mindre computere. A1WA kan også beregne og vise hvordan intern "link juice" flyder imellem siderne. (Altså hvilke sider der i den interne link struktur vurderes som mest vigtig.)
Download A1 Website Analyzer her

Dette er en gæsteartikel


Denne artikel er skrevet af Henrik Bondtofte. Henrik arbejder til daglig med SEO og blogger også om emnet på hans blog. Henrik deler også gode råd ud på hans Twitter profil og Google+ profil, så husk at læse med her hvis du har interesse for emnet.
Husk også, at du kan finde flere programmer til søgeordsoptimering i DLC.dk's sektion med denne type af programmer: Business -> Søgeordsoptimering.