Sikkerhed på nettet
De fleste kender nok til risikoen for at færdes på nettet og usikkerheden, når man modtager en mail, fra nogen, der udgiver sig for at være en bank eller politiet. Det kan nogle gange være svært at gennemskue, hvad der er sikkert og usikkert, og derfor er det en god idé at have nogle sikre og solide vaner. Det kan være med til at sikre, at dine personlige informationer og data forbliver i sikkerhed.
Apps og sikkerhed
Mange mennesker bruger oftere apps i deres daglige, online interaktioner end de traditionelle hjemmesider. De fleste hjemmesider gør meget for at sikre, at deres brugere er i sikkerhed, når de laver transaktioner, handler på hjemmesiden eller andet. En del af disse sikkerhedsforanstaltninger viser sig blandt andet ved, at mange virksomheder har lavet apps, som brugerne kan downloade på deres smartphones. Det gælder for eksempel den populære madvirksomhed Just Eat, der netop har lavet deres egen app til bestilling af mad. I appen er sikkerhedsforanstaltningerne høje, fordi virksomheden tager sig af deres kunders personlige informationer såsom betalingsinformationer, navn, adresse, etc.
En anden nichevirksomhed, der også tager sig af store mængde personlig og privat data på daglig basis er gamingplatformen PokerStars. De har, ligesom Just Eat og mange andre virksomheder, også lavet deres egen app. De gør også meget for at sikre deres brugeres sikkerhed, og i og med, at de er en gamingplatform, så håndterer de også meget privat information i form af finansielle data. De tilbyder mange forskellige former for betalingsmuligheder, og det er derfor vigtigt, at informationer er sikre på flere forskellige niveauer.
Ligesom både PokerStars og Just Eat så har flere virksomheder som for eksempel Zalando og H&M også lavet apps og det er faktisk generelt en god idé at interagere og handle med virksomheder gennem apps. Det er fordi, apps’ene (i hvert fald i Danmark) skal igennem en masse forskellige verificerings- og sikkerhedsprocesser, der gør dem så sikre og valide som muligt. Man skal dog stadig være opmærksom på, hvordan du handler på disse apps og hvordan du sikrer din data.
Man kan selv gøre meget
Men hvordan sikrer du egentligt dine date og personlige informationer både på hjemmesider og i apps?
For det første er det en god idé at skifte dine passwords ofte. Vi ved alle, at det kan være svært at holde styr på alle de forskellige adgangskoder, men det er der heldigvis råd for. Man kan nemlig downloade en såkaldt password manager, der kan klare det for en – der er mange at vælge imellem, så det kommer an på smag og behag.
For det andet så skal man sørge for at have et godt og solidt antivirus program, der er opdateret i nyeste version.
Opdatér din privatindstillinger og hold dine sociale medie-profiler private. Det kan måske virke lidt træls, hvis målet er flest mulige følgere, men hvis målet er sikkerhed på nettet, så kan det altså godt betale sig at gennemgå sine privatindstillinger igen. Dermed giver man ikke potentielle svindlere utilsigtet oplysninger, som de måske kan bruge.
Tag dig i agt for phishing. Phishing er når hackere og svindlere prøver at lokke personlige informationer ud af borgere enten gennem telefonopkald, sms, eller mails. Ofte vil beskederne eller mails ligne reelle mails fra for eksempel banker, forsikringsselskaber, politi eller andet, men der er ofte små detaljer, der ikke stemmer. Husk altid på, at officielle virksomheder såsom en bank eller et forsikringsselskab aldrig vil bede nogen om at klikke på et link, udlevere private informationer eller andet. Officielle kanaler vil bede om login med MitID eller NemID.
Sikkert internet
Man skal også sørge for, at ens internetopkobling er sikker. Det kan man blandt andet gøre ved at bruge en VPN, som beskytter privatlivet og personlige informationer.
Man skal som altid også være påpasselig med, hvad man downloader og så vidt muligt kun downloade fra sider, der er sikre. I samme ombæring bør man også kun handle på sider med et ’s’ i https – s’et står nemlig for secure. Er der også en hængelås i adressefeltet er det bare en ekstra bonus – det betyder nemlig, at det er sikkert at handle og foretage transaktioner der.
Der er altså mange forskellige ting, man selv kan gøre for at holde sig sikker på nettet. Mest af alt skal man være årvågen og bruge sin sunde fornuft.