Guide til WinUAE

WinUAE muliggør at køre Amiga programmer under Windows inklusive spil, og workbench, deluxe paint div filer som ADF filer, AGA, CD32 og HDF, og Utilities som kickstart 1.3, 3.1 og kickstart, cd 32 osv sammenlignet med en standard Amiga computer.
Der er en række funtioner i WinUAE, som gør at du nu har et utal af muligheder for at få den amiga du har drømt om - måske er det en amiga 4000 hvem ved?
Du har også mulighed for at få flere ram på din amiga, ikke bare 1 ram men op til 8 ram - uha uha! selv harddiske kan man finde i panelet, hvor du kan lægge din favorit spil ind i.
Har du været en af dem der altid har misundet din nabo fordi han havde amiga 500 med ekstra drev, så er du nu en af de heldige, der med WinUAE kan vælge op til flere drev 3, 4 og flere drev hvis du har lyst til det, så du ikke skal skifte diskette konstant.
For vi kender jo alle sammen den der lille dialog box der kommer op midt i et spil "Insert disk 8" og man så bare sidder og venter på at komme videre, for amiga 500, som de fleste nok har haft, er jo ikke kendt for sin hastighed men for det kæmpe udvalg af gode gamle nostalgi spil. Og af sin tid var den jo også hurtig!
Og du tænker sikkert "amiga? hvem gider spille amiga! spillene er sikkert enormt grimme" og ja det er de da, for spillene idag er jo en lidt anden standard, men for dem der er til nostalgi, og oldtimes minder, så er det jo en maskine, som man kan skrive ind i historien, for der er mange der har brugt noget der ligner et helt liv foran en amiga!
Kan da lige nævne et par af de spil jeg spillede og brugte umættelig meget tid på:
MOONSTONE WINGS MONKEY ISLAND SERIEN NORTH AND SOUTH IK+ SUPERCARS 1 og 2 CURCE OF ENCHANTIA DUNGEON MASTER EYE OF THE BEHOLDER SERIEN LOOM HUNTER ANOTHER WORLD STUNT CAR RACER THE LAST NINJA SERIEN GOLDEN AXE GOBLINS SERIEN
Download Central.dk ligger inde med et godt spil som Lemmings 2: The Tribes. Det er Abandonware, der er sikkert flere på vej nu får vi se hvad der sker.
Okay, nu er du kommet så langt, så du gerne vil vide hvordan man installerer WinUAE, og vigtigst af alt: Hvordan man får det til at virke. Hvis man læser de prindelige tekster igennem, så er det en ret kompliseret sag. De bruger en masse tekniske udtryk, som man ikke har forstand på overhovedet. Men faktisk er det ikke så svært igen. Det handler om at prøve sig frem og gør du noget forkert og det hele ser håbløst ud, kan du jo bare afinstallere og geninstallere din emulator - det er gjort på få sekunder.
Trin 1: (Installation)
Til at starte med, skal du downloade (Eller på anden vis anskaffe dig) en emulator og en kickstart. Jeg vil gå ud fra at du bruger de samme som mig. Derefter installerer du emulatoren og lægger den udpakkede kickstart i samme biblotek. feks kald din mappe for AMIGA så ved du hvor du skal lede når du skal aktiver din kickstart
Trin 2: (Tilpasning)
Nu skal du tilpasse emulatoren til din computer, det første, som du skal ændre på er destinationen på din kickstart-fil. Den ser du under "ROM"-fanen. Der skal du præcisere hvor din kick.rom-fil ligger. Derefter skal du sætte ram'en ned til 1Mb. (Der er nogle spil der ikke kan køre med 2) Og så kommer du til skærmen. Den er den sværeste. Hvis du vil gøre det lige som jeg har gjort, skal du afkrydse felterne: Correct aspect og Full-Screen. Din Line-Mode skal være: Doubled. Din X-centrering skal være: Smart. Og din opløsning skal være 640*480. Det har muligvis også en betydning hvilken opløsning du kører med i Windows, men det finder du hurtigt ud af. Nu kommer vi til lyden. Lyden er en del, som er svær at emulere. Hvis din computer er for lille , så kan du kun køre med "halv" lyd og det lyder ikke godt. Det du skal gøre er at markere: Emulatet, 100% accurate og 16 bit. Så virker den udemærket (I de spil jeg har set). Til sidst skal du sørge for at gemme din indstilling, det gøres under "Configurations". Du kan evt. prøve at hente en konfiguration. Du lægger den i bibloteket: Configurations. Og den loader du så.
Trin 3: (Afprøvning)
Nu skal det afprøves. Du henter et spil ned. Evt. Lemmings 2: The Tribes Det pakker du ud og så finder du to filer. En fil for hver diskette. Nu går du så op i fanen: Floppy Og der indsætter du en diskette i de to første disk-drev. Og så trykker du på OK. Spillet starter nu op. Hvis skærmen fylder hele breden og det ellers ser godt ud, så virker det. Ellers skal du tilbage og ændre på indstillingerne. Du går ud på: ALT+F4 og du skifter diskette og samme funktion på: F12. Hvis lyden virker perfekt og skærmen virker perfekt, så har du fået grund-principperne. og spillet viker :-D
Bemærk til sidst: Ifølge lovgivningen er det kun lovligt at bruge disse spil såfremt man i forvejen har adgang til originalen eller det er Abandonware/freeware.
Relevante sektioner på Download Central.dk:
Credits
Download Central.dk takker Blue Ice for denne efterspurgte guide.