Sådan sikrer du din computer, gratis!

De fleste kender det godt. Pludselig bliver computeren langsommere end en skildpadde, med en mursten bundet på halen, din startside bliver ændret, der kommer popups hele tiden og andre uforklarlige ting sker på din computer. Dette er typiske symptomer på dårlig sikkerhed på computeren. Og det er oven i købet de mindre farlige. For uden sikring kan selv amatører gøre stort set hvad de vil med din computer. Dette indbefatter også tyveri af din indentitet, og brug af din computer til ulovlige formål. Hvordan sikrer man så sin computer? Skal du være på den sikre side, så skal du gemme de nedstående programmer på en cd, formatere din computer og installere samtlige, inden du går online igen! Gør du ikke det kan din computer blive inficeret så snart du har tændt computeren igen. Med med mindre du allerede har store problemer med virus o.l. behøves formatering dog formentlig ikke, men det anbefales.


 


Opdater Windows
Som start skal du opdatere dit Windows. Det er essentielt at du har de nyeste sikkerheds-opdateringer, og som det aller mindste Service Pack 3, hvis du stadig bruger Windows XP. SP3 lukker de aller største sikkerheds brister, som du får med i Windows! Hvis du benytter dig af Windows Vista, så bør du hente Service Pack 2 til Windows Vista ved at klikke her. Er du helt i front, hvad Windows angår, så kan du hente Service Pack 1 til Windows 7 her.


 


Opdateringer generelt
At have de seneste opdateringer til sine programmer er alfa omega. Ikke bare opdateringer til dine sikkerhedsprogrammer som antivirus og firewall er vigtige. Der er til tider programmeringsfejl i programmer som Messenger, e-mail klienter, browsere m.v. der rettes vha. opdateringer. Får man ikke rettet disse fejl kan de udnyttes af programmer og ondsindede folk, der ønsker adgang til din computer og netbank. Nu er der dog lavet et gratis program, der sørger for at dine programmer altid er opdaterede. Det hedder Secunia PSI og du kan hente det gratis lige her.


 


Antivirus
Næste skridt er at sikre sig mod virus. Dette kan sagtens gøres effektivt og stadig gratis. Du skal bare have fat i et godt antivirus-program. Ønsker du ikke at betale for det er der, som sagt, flere udmærkede, gratis, alternativer. Vi på Download Central.dk anbefaler Antivir Antivirus, der sikrer dig godt og gratis. Det er dog ikke lige så præsentabelt, effektivt og professionelt som f.eks. Norton Security (dansk), men det vil dække de flestes behov.


 


Firewall
Nu du er sikret mod virus skal du beskyttes bedst muligt imod hackere og tyveri af personlige informationer og filer. Dette kan man sikre sig delvist imog med en god firewall. Dette er dog en jungle at finde rundt i. Mange har brugt ZoneAlarm Free, og er glade for det. Vores tests har dog vist at denne, gratis version, meget let kan ødelægge mere end den gavner. Og sker der fejl er der ingen hjælp at hente hos producenten, uden betaling vel at mærke. Til gengæld har vi kun godt at sige om Sygate Personal Firewall, der også er gratis at bruge. Den giver en god sikkerhed, godt overblik og er relativ let at bruge. Vælger du at installere et program som Norton Security (dansk) behøver du ikke tænke på en firewall da denne allerede er inkluderet i programmet. Windows har i de nyere versioner også en indbygget firewall, som vil dække de flestes behov. Flere kilder mener dog at Windows egen firewall ligger i den svage ende af firewalls. Man bør dog aldrig have flere firewalls kørende på samme tid idet det sløver computeren ned og kan skabe konflikter. Dette gælder også antivirusprogrammer o.l.


 


Spyware
Til slut kan du vælge at installere Anti Explorator, der sørger for, at forskellige website ikke placerer spyware på din computer. Spyware undersøger dine præferencer ved at registrere, hvad du laver på nettet. Det er som regel ikke i sig selv skadeligt, men det er krænkende, og ubehageligt, for de fleste at blive undersøgt på leder og kanter, hver gang der bliver klikket på et link.


 


Opsummering
For at være godt sikret anbefaler vi, at du installerer følgende: